ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2016 03:54 EET | Updated 13/01/2016 05:27 EET

Τα γυρίζει το Ιράν: Θα απελευθερωθούν σύντομα οι αμερικανοί ναύτες - Διέψευδαν προηγουμένως

ap
In this Oct. 26 2015, photo provided by the U.S. Navy, Riverine Command Boat (RCB) 802, assigned to Combined Task Group (CTG) 56.7, conducts patrol operations in the Persian Gulf. Iran was holding 10 U.S. Navy sailors and their two boats, similar to the one in this picture, on Jan. 12, 2016, after the boats had mechanical problems and drifted into Iranian waters. American officials have received assurances from Tehran that they will be returned safely and promptly. (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AP)

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει το θέμα της απελευθέρωσης των δέκα αμερικανών ναυτών οι οποίοι κρατούνται από το Ιράν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASNIM, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι το θέμα των κρατούμενων αμερικανών ναυτικών «βαίνει προς επίλυσιν», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASNIM και αποδίδουν σε «βλαβη του συτήματος πλοήγησης» του αμερικανικού σκάφους τους την είσοδό του στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Οι αμερικανοί ναυτικοί πιθανότατα θα απελευθερωθούν, αναμένονται διαταγές, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης. «Η τελική εντολή θα δοθεί σύντομα και πιθανότατα θα απελευθερωθούν», φέρεται να είπε ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φανταβί μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το TASNIM.

Νωρίτερα, Αλί Φανταβί του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν είχε προχωρήσει σε πλήρη διάψευση σχετικά με τα περί άμεσης απελευθέρωσης των δέκα αμερικανών ναυτών οι οποίοι κρατούνται από το Ιράν

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε πως μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο.

«Οι αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM. O Αλί Φανταβί δήλωσε μάλιστα στην ιρανική τηλεόραση ότι η Τεχεράνη απαίτησε από την Ουάσινγκτον να ζητήσει συγγνώμη μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτικών στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο Ζαρίφ υιοθέτησε σκληρή στάση, αφού οι ναυτικοί παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα και απαίτησε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη», σημείωσε.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ είχε μεταδώσει πως οι δέκα αμερικανοί ναύτες - εννέα άντρες και μία γυναίκα - θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νωρίς σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αργά χθες Τρίτη.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος η μεταφορά θα γινόταν υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Σύμφωνα με την υποτιθέμενη συμφωνία, το Ιράν θα μετέφερε τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, όπου και θα επιβιβάζονταν σε πλοίο που θα τους μετέφερε στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν».

Sponsored Post