Μήπως η σχέση σας είναι στα τελευταία της; Αυτά είναι τα 8 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Μήπως η σχέση σας είναι στα τελευταία της; Αυτά είναι τα 8 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Young couple sitting on the sofa after quarrel
KatarzynaBialasiewicz via Getty Images
Young couple sitting on the sofa after quarrel

Όποιος έχει πάει σε σύμβουλο γάμου ή σε θεραπεία ζεύγους γνωρίζει ότι η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο να κάνουν την σχέση τους πιο δυνατή, ακόμα κι αν είναι η τελευταία προσπάθεια που κάνουν για την σχέση τους.

Τι είναι αυτό όμως που προδιαθέτει έναν σύμβουλο γάμου ότι το ζευγάρι δεν θα τα καταφέρει;

1. Περιφρονούν ο ένας τον άλλον

Ειρωνεία, προσβολές και απόρριψη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μία υγιή σχέση. Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος, John Gottman, μετά από 40 χρόνια εμπειρίας γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε δήλωση ή μη λεκτική συμπεριφορά που υποτιμά τον άλλο είναι ένδειξη διαζυγίου.

2. Ο ένας σύντροφος είχε παράνομη σχέση και δεν έχει «δουλέψει» τους λόγους που τον οδήγησαν στην απιστία

Ότι κάποιος έχει απατήσει μία φορά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το ξανακάνει, αρκεί να έχει αναζητήσει και επιλύσει τους λόγους που τον/την οδήγησαν στην απιστία. Δεν πρέπει να μας καθορίζουν τα λάθη μας, αλλά είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από αυτά.

3. Δεν υπάρχει ισορροπία δύναμης

Εκείνη πήρε μόλις προαγωγή, αλλά εκείνος βρίσκεται πολύ κοντά στην απόλυση. Όταν ένα ζευγάρι νιώθει ότι υπάρχει έλλειψη ισότητας, αρχίζει να δοκιμάζει την δύναμή του.

4. Δεν λησμονούν τον πρώτο καιρό της σχέσης

Τα ζευγάρια που έχουν επενδύσει σε μία σχέση απολαμβάνουν να λένε την ιστορία σχετικά με το πως γνωρίστηκαν, ακόμα κι αν βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο για την σχέση τους. Τους αρέσει να αναπολούν εκείνο τον πρώτο καιρό, αναφέρει η σύμβουλος γάμου, Caroline Madden. Όπως εξηγεί η ίδια, αν δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα σχετικά με το παρελθόν, τότε, υπάρχει και λίγη ελπίδα για το μέλλον.

5. Δεν είναι «ανοιχτοί» και ειλικρινείς

Καθώς η σχέση ωριμάζει, τόσο πρέπει να αναπτύσσεται και η συναισθηματική οικειότητα. Εάν ο ένας από τους δύο δυσκολεύεται να ρίξει το τείχος της ανασφάλειας και να είναι ανοιχτός με τον άλλον, τότε υπάρχει μικρό περιθώριο για ωρίμανση και ανάπτυξη στην σχέση.

6. Υπάρχουν θέματα εθισμού που δεν έχουν αντιμετωπιστεί

Ο εθισμός μπορεί να διαλύσει ακόμα και την πιο δυνατή σχέση, αναφέρει η Betsy Ross.

«Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να παραμείνεις συνδεδεμένος με επιτυχία σε μία δυνατή σχέση, εάν ο σύντροφός σου έχει κάποιον εθισμό«, εξηγεί η Ross.

7. Ο ένας από τους δύο κρατάει μυστική την σχέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα ζευγάρια δεν χωρίζουν επειδή δεν διατυμπανίζουν την σχέση τους στο facebook, αλλά αν κάποιος ποστάρει συνέχεια όλες τις εξελίξεις στη ζωή της Κιμ Καρντάσιαν αλλά είναι μυστικοπαθής σχετικά με την σχέση του, είναι ανησυχητικό.

8. Όταν ο ένας από τους δύο νιώθει μόνος στη σχέση

Ο όρος «μοναξιά» χρησιμοποιείται συχνά για κάποιον που είναι μόνος, αλλά οι πιο μόνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που μένουν «κολλημένοι» σε μία σχέση η οποία δεν καλύπτει πλέον τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.