Κι όμως, το βάρος του σερβιτόρου επηρεάζει το πόσο φαγητό θα παραγγείλετε

Κι όμως, το βάρος του σερβιτόρου επηρεάζει το πόσο φαγητό θα παραγγείλετε
Alamy

Εσείς όταν παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο κοιτάζετε τον άνθρωπο που σας παίρνει την παραγγελία και σας σερβίρει;

Νέα έρευνα που έγινε από το εργαστήριο «Cornell's Food and Brand Lab» σχετικά με το αν το βάρος του σερβιτόρου επηρεάζει την παραγγελία που έδειξε διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό να κάνουμε μεγαλύτερη παραγγελία εάν ο σερβιτόρος έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος, σε αντίθεση με έναν σερβιτόρο με χαμηλό δείκτη μάζας.

Οι ερευνητές Tim Doering και Friedrich Schiller εξέτασαν την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε 479 πελάτες και σερβιτόρους σε 60 εστιατόρια και διαπίστωσαν ότι οι πελάτες ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να πουν «ναι» στο επιδόρπιο, όταν ο σερβιτόρος είχε υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Ταυτόχρονα, είχαν την τάση να παραγγέλνουν και περισσότερο αλκοόλ κατά 18%.

«Είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι σε ερεθίσματα που μας δίνουν την άδεια να φάμε ό,τι θέλουμε. Ένας χαρούμενος και λίγο παχύτερος σερβιτόρος μπορεί να μας οδηγήσει να πούμε “ας πάει το παλιάμπελο” και να χαλαρώσουμε λιγάκι», αναφέρει ο Doering.

Στην αντίθετη περίπτωση ένας πολύ αδύνατος ή γυμνασμένος σερβιτόρος μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ενοχές για τη μεγάλη παραγγελία που κάναμε.

Βέβαια, η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει πολλούς εστιάτορες να επιθυμούν να προσλάβουν περισσότερους σερβιτόρους που έχουν παραπάνω κιλά, ώστε να κάνουν μεγαλύτερες πωλήσεις, κάτι που θα οδηγήσει στις διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει στο να σπάσουν τα στερεότυπα σχετικά με την εικόνα του σώματος και όχι να τα ενισχύσει.