Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός. Οι συναντήσεις και οι προσδοκίες στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός. Οι συναντήσεις και οι προσδοκίες στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης
flkcr

Σκληρό μπρα ντε φερ για την λιτότητα θα διεξαχθεί στο Νταβός στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ. Πρωταγωνιστής αναμένεται να είναι από την μία πλευρά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο γραφικό χωριό της Ελβετίας, στις 21 Ιανουαρίου, σε ένα από τα δεκάδες τραπέζια του Φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης θα καθίσουν από την μία οι εραστές της λιτότητας στην Ευρώπη και από την άλλη οι αρνητές της. Στην συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και απέναντί τους ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και πιθανότατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσία του κ. Τσίπρα στο Νταβός και πολλοί αναμένουν να «μετρήσουν» τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναδείξει το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και του τερματισμού του μονόδρομου της λιτότητας στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως χώρα σταθερότητας και οικονομικών επενδύσεων. Στην κυβέρνηση επιδιώκουν αμέσως μετά την ρύθμιση του δημόσιου χρέους, που θα σημάνει μία νέα οικονομική εποχή, να αναπτυχθεί μία συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Και το Νταβός βοηθά σε αυτή την προσπάθεια.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, θα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο στο περιθώριο του ετήσιου Οικονομικού Φόρουμ. Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι η πολύ πιθανή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού SPD.

Με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία «αναστοχάζεται» την πολιτική της και την σχέση της με την ευρωπαϊκή δεξιά. Το μεν SPD συνεργάζεται με τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, εμμένει στην συνεργασία με το ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα και την προωθεί και στις άλλες χώρες.

Όμως στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι σοσιαλιστές απέρριψαν την συμμαχία με την δεξιά και δείχνουν ένα άλλο, προοδευτικότερο δρόμο. Και στην Ελλάδα ο Αλ. Τσίπρας έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί από την πολιτική της ΝΔ και να πετάξει τα «βαρίδια» του. Ταυτόχρονα στην Ιταλία και στη Γαλλία οι σοσιαλιστές, που κυβερνούν, αμφισβητούν την λιτότητα, που είναι από τα δόγματα έως σήμερα της ευρωπαϊκής δεξιάς. Επομένως η αμφισβήτηση της χαραγμένης από το SPD γραμμής της σοσιαλδημοκρατίας αμφισβητείται και τακτικά και ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής της.

Ενδεχόμενη είναι και η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Για το Κυπριακό

Στο πλαίσιο του Νταβός θα υπάρξουν και συζητήσεις για εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είναι πιθανό να δει για πρώτη φορά και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμη πιθανότατα θα έχει σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή