ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/01/2016 13:33 EET | Updated 13/01/2016 13:52 EET

Γιατί το δέρμα στις θηλές και τα γεννητικά όργανα έχει πιο σκούρο χρώμα;

Ian Logan via Getty Images
Sycamore Cove Beach, California, USA

Εντάξει, δεν είναι και από τις μεγαλύτερες απορίες που μπορεί να έχει κανείς, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το δέρμα στις θηλές και τα γεννητικά όργανα έχει πιο σκούρο χρώμα;

Η απάντηση κρύβεται στην εφηβεία και τις ορμόνες...

Σύμφωνα με τον Independent, η Lindsey Bordone, μια δερματολόγος από το Columbia της Νέας Υόρκης, αναφέρει στην Mail Online ότι για την χρωματική αλλαγή ευθύνονται η μελανίνη και οι ορμόνες.

Όταν κάποιος φτάσει στην εφηβεία, η αύξηση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης δημιουργούν μελανίνη, που ευθύνεται και για το χρώμα των μαλλιών μας. Αυτό κάνει το δέρμα στις θηλές και τα γεννητικά όργανα να γίνεται πιο σκούρο. Ο ίδιος λόγος εξηγεί και γιατί παιδιά που είναι ξανθά μικρά, γίνονται καστανά μεγαλώνοντας.

Στην περίπτωση των γυναικών, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο σκούρο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω ορμονών, ειδικά περιμετρικά των θηλών.

Πότε να ανησυχήσετε

Η κ. Bordone ωστόσο προειδοποιεί ότι το σκούρο δέρμα μπορεί να είναι και σύμπτωμα διαβήτη. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή και ως μελανίζουσα ακάνθωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, και τα συμπτώματα είναι η ανάπτυξη πιο σκούρων περιοχών στην περιοχή γύρω από τον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Αυτά συνήθως παρουσιάζεται σε ανθρώπους υπέρβαρους, και εξασθενούν όταν καταφέρουν να χάσουν σωστά κιλά.

Τέλος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, η αλλαγή του χρώματος στο δέρμα των θηλών μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, για παράδειγμα εάν η περιοχή πάρει μια απόχρωση του ροζ, ή του μωβ.