Τουρκία: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αστυνομικό σταθμό

Τουρκία: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αστυνομικό σταθμό
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα βρέφος, και 39 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εναντίον αστυνομικού τμήματος στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την επίθεση σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους φέρονται να την πραγματοποιήσαν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) μπροστά σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σινάρ της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan από την έκρηξη καταστράφηκε η πρόσοψη του κτηρίου.

Αν και οι αξιωματούχοι κατηγορούν για την επίθεση αντάρτες του ΡΚΚ, μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Οι δράστες αφού πυροδότησαν το παγιδευμένο αυτοκίνητοσυνέχισαν την επίθεσή τους με εκτοξευτές ρουκετών, μετέδωσε το Dogan.

Κατοικίες στις οποίες διέμεναν αστυνομικοί, οι οποίες βρίσκονταν κοντά υπέστησαν ζημιές και τραυματίστηκαν γυναίκες και παιδιά.

Διασώστες έχουν σπεύσει στο σημείο και διεξάγουν έρευνες στα ερείπια.

Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας, αιματηρές μάχες μαίνονται εκ νέου από το καλοκαίρι μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK, τινάζοντας στον αέρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες που άρχισαν το 2012 για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.

Εκτός από τις παραδοσιακές ενέδρες σε αγροτικές και ορεινές περιοχές που στήνει το ΡΚΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, πολύ βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα στο στρατό και την αστυνομία από τη μια πλευρά και σε νεαρούς οπαδούς του κουρδικού κινήματος από την άλλη σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιοχής που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Η Άγκυρα άρχισε τον περασμένο μήνα μεγάλη επιχείρηση στην οποία μετέχουν περίπου 10.000 άνδρες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, για να καταπολεμήσει αυτούς τους αντάρτες στη Σιλώπη και το Τσίζρε και στην ιστορική περιοχή Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη κουρδική πόλη της χώρας.

Πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες αυτές, οι οποίοι έχουν βυθίσει την περιοχή σε κατάσταση πολέμου.

Περισσότεροι από 3.000 «τρομοκράτες» του PΚΚ «εξουδετερώθηκαν» το 2015, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Δεκεμβρίου.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή