ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/01/2016 06:20 EET | Updated 14/01/2016 10:32 EET

Ενωμένοι κατά του Ασφαλιστικού δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες διαδήλωσαν στην Αθήνα

sooc

Στη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν μέλη επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους, που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Στην πορεία συμμετείχαν δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, ανάμεσά τους και νέοι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, που όπως υποστηρίζουν, οδηγεί χιλιάδες νέους επιστήμονες σε αφανισμό.

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΔΣΑ στην οδό Ακαδημίας, έφθασε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα, όπως και στο υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποίησε προσωρινή στάση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, δήλωσε ότι ένας νέος δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, επιβαρύνεται με τη φορολογία και τις εισφοροδοτικές υποχρεώσεις με ποσό 9.956 ευρώ και προανήγγειλε ότι ο αγώνας θα είναι διαρκείας και δεν επιτρέψουν να περάσει το νέο σχέδιο νόμου..

 

Παράλληλα, ο ΔΣΑ καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του, Ακαδημίας 60, και στην εν συνεχεία πανδικηγορική-πανεπιστημονική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

 

Ακόμη ο ΔΣΑ, επισημαίνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι, από την περασμένη Τρίτη έχουν κατέλθει σε τριήμερη αποχή, η οποία λήγει αύριο Παρασκευή, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Μαζί με τους δικηγόρους σήμερα κατά του Ασφαλιστικού διαδηλώνουν οι συμβολαιογράφοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, δικαστικοί επιμελητές

Ειδικότερα οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα απέρριψαν ομόφωνα «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο» το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, για το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν έχει προηγηθεί η οφειλόμενη στοιχειώδης συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέρουν οι επιστημονικοί φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος μαζί με το μέλος του Δ.Σ, Σεραφείμ Ζήκα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεώργιος. Ρούσκας με τον ταμία του Συλλόγου Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Νικόλαος Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ιωάννης Μαρμαράς.

Επίσης την Πέμπτη στάση εργασίας από τις 12:00-15:00 θα πραγματοποιήσουνοι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό.

Στις 12.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση των εργαζόμενων έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αντιδρά στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ αλλά και την εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΣΕ σε εργολάβους. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την υπονόμευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ από το υπουργείο Μεταφορών και τις Διοικήσεις αλλά και τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση» και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση.

Σε συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό καλεί η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο

Εν τω μεταξύ κάλεσμα για το συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στην Ομόνοια κάνει η ΑΔΕΔΥ προς όλους ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ «οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».

 

Όπως αναφέρεται «πρόκειται για μια συνολική αντεργατική, αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση και όχι για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό».

 

Επίσης τονίζεται ότι το νομοθέτημα που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο από την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς μεσολαβεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.