ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 04:35 EET | Updated 14/01/2016 04:35 EET

Πιέρ Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

ASSOCIATED PRESS
EU Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici addresses the media on the spring economic forecast at the European Commission headquarters in Brussels on Tuesday, May. 5, 2015. The European Union on Tuesday nudged up its forecast for economic growth across the 19-country eurozone despite a much gloomier outlook for Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Αισιόδοξος για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα εμφανίζεται ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος όμως μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί, στη συνέντευξή του όπως αναφέρει η DeutcheWelle εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται δραστήρια και εποικοδομητικά». Ο ίδιος παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και όπως τονίζει μόνον τότε οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ίδια πηγή συνεχίζει πως ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος». Διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο κοινοτικός επίτροπος και προσθέτει: «Θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Ο Μοσκοβισί σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung απευθύνει την εξής προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ». Για τον ίδιο το 2015 ήταν ήδη αρκετά σύνθετο και γι΄ αυτό το λόγο το 2016 θα πρέπει να είναι «μια χρονιά των λύσεων».

Για το ρόλο του ΔΝΤ η Süddeutsche Zeitung κάνει την εξής αναφορά: «Η καγκελάριος Α. Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει στο πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU. Πολλοί βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξακολουθούν να θεωρούν το ΔΝΤ τον θεσμό που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα. Πολλοί στο Βερολίνο βλέπουν στους σκληροπυρηνικούς της Ουάσιγκτον το αντίθετο από την πορεία που ακολουθεί η Κομισιόν. (…) Σε περίπτωση που το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε κυρίως εσωπολιτικό πρόβλημα για την Μέρκελ. Δεδομένων των υπολοίπων κρίσεων, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει να αποφύγει».

Διαβάστε επίσης:

Ο γρίφος του Ασφαλιστικού και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ: Τη «χρυσή» τομή αναζητεί η κυβέρνηση

Επίκειται συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός για το χρέος