Η πέμπτη σεζόν του American Horror Story δημιουργήθηκε για τη Lady Gaga

Η πέμπτη σεζόν του American Horror Story δημιουργήθηκε για τη Lady Gaga
BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 10: 73rd ANNUAL GOLDEN GLOBE AWARDS -- Pictured: Singer/actress Lady Gaga, winner of the award for Best Performance by an Actress in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television for 'American Horror Story', poses in the press room at the 73rd Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 10, 2016. (Photo by Kevork Djansezian/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)
BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 10: 73rd ANNUAL GOLDEN GLOBE AWARDS -- Pictured: Singer/actress Lady Gaga, winner of the award for Best Performance by an Actress in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television for 'American Horror Story', poses in the press room at the 73rd Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 10, 2016. (Photo by Kevork Djansezian/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)
Kevork Djansezian/NBC via Getty Images

Αν και μέγας φαν οποιασδήποτε δημιουργίας φέρει το χαρακτηρισμό “τρόμου” στην περιγραφή, άργησα πολύ να μυηθώ στο σύμπαν του American Horror Story.

Όταν το πήρα επιτέλους απόφαση, προσπέρασα την πρώτη σεζόν και αφοσιώθηκα στη δεύτερη. Έτσι κι αλλιώς, κάθε σεζόν είναι αυτοτελής, κάτι που σου επιτρέπει να τις δεις με όποια σειρά εσύ θέλεις. Ο τίτλος “Asylum” με κέρδισε με ευκολία και το αποτέλεσμα δεν με απογοήτευσε.

13 σκοτεινά επεισόδια, γεμάτα αγωνία, μυστήριο, τις σωστές δόσεις τρόμου και περιπέτειας και φυσικά φανταστικές ερμηνείες από ηθοποιούς όπως η Jessica Lange, η πανέμορφη Lizzie Brocheré την οποία φυσικά αποθεώσαμε κι εδώ και ο James Cromwell.

Θα περίμενες ότι μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους της σεζόν, θα φρόντιζα να πατήσω play στις άλλες τρεις, στις οποίες άλλωστε παίζουν πάνω κάτω οι ίδιοι ηθοποιοί κι έχουν επίσης πολλά υποσχόμενους τίτλους, όπως “Murder House” και “Freak Show”.

Κάτι το καλοκαίρι όμως και κάτι οι υπόλοιπες σειρές στις οποίες είχα μείνει πίσω (δύσκολη ζωή), δεν μου επέτρεψαν να συμπληρώσω τη συλλογή τρόμου, μένοντας απλά στα όσα παράξενα συνέβησαν μέσα στο άσυλο.

Μέχρι που διάβασα ότι πρωταγωνίστρια της πέμπτης σεζόν θα είναι η Lady Gaga. Όχι, δεν είμαι little monster, όμως η ιδιόρρυθμη φιγούρα της τραγουδίστριας μου φάνηκε πως θα ταιριάξει τέλεια με τη σκοτεινή αισθητική της σειράς. Η περιέργεια για το ρίσκο που ανέλαβαν οι παραγωγοί, να γεμίσουν το κενό που άφησε ολόκληρη Jessica Lange με μια άγουρη και ούτε καν επαγγελματία ηθοποιό ήταν μεγάλη και χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφάσισα να προσπεράσω και πάλι (έστω και προσωρινά) τις προηγούμενες σεζόν (συγγνώμη “Freak Show”) και να κάνω τσεκ-ιν στην πέμπτη σεζόν με τίτλο “Hotel”.

Το story της πέμπτης σεζόν

Όπως προδίδει κι ο τίτλος της, η πέμπτη σεζόν εξελίσσεται μέσα σε ένα ξενοδοχείο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Cortez του Λος Άντζελες. Επειδή μιλάμε για το American Horror Story κι όχι για το Κόκκινο Δωμάτιο του Αλέξανδρου Ρήγα, ήταν εξαρχής προφανές πως τίποτα σε αυτό το ξενοδοχείο δεν θα είναι φυσιολογικό.

Ο ιδιοκτήτης του, James Patrick March, το έχτισε άλλωστε σχεδόν έναν αιώνα πριν προκειμένου να μπορεί στους αχανείς διαδρόμους του να κρύβει τα πτώματα των ανθρώπων που βασάνιζε και δολοφονούσε. Όταν παντρεύτηκε την Κόμισσα Lady Gaga, η οποία είναι χρυσό κορίτσι και πανέμορφη, όμως είναι λιγάκι βαμπίρ και άρα χρειάζεται αίμα για να επιβιώσει, το γλυκό έδεσε.

Η Gaga κατέδωσε τον March στην αστυνομία, εκείνος αυτοκτόνησε κι έμεινε να τρέχει το ξενοδοχείο ως φάντασμα, γιατί οι καλοί (και όχι μόνο) στο Cortez, δεν χάνονται. Το ξενοδοχείο γρήγορα έγινε το βασίλειο της Gaga, η οποία ως βαμπίρ παραμένει φυσικά αγέραστη στο πέρασμα του χρόνου και αλλάζει τους συντρόφους σαν τα πουκάμισα, γιατί η αιώνια ζωή είναι ανιαρή και κάπως πρέπει να περάσει. Μέσα στο ξενοδοχείο περιφέρονται όσοι πέθαναν μέσα σε αυτό, βαμπίρ που διψούν για αίμα και κακόμοιροι πελάτες οι οποίοι αποτελούν τροφή για τη Gaga, τους συντρόφους της και τα υπόλοιπα αιμοδιψή βαμπίρ που συχνάζουν στο Hotel Cortez.

Εκεί κάνει τσεκ ιν και ο αστυνόμος John Lowe, ο οποίος κυνηγάει έναν μανιακό δολοφόνο που σκοτώνει με βάση τις 10 εντολές, όμως σιγά σιγά βλέπει ότι το ξενοδοχείο τον επηρεάζει με αποτέλεσμα να χάνει τα λογικά του.

Ολόκληρη η σεζόν, κυλάει με κεντρικό άξονα τον αγώνα του ντετέκτιβ Lowe να μη χάσει τα λογικά του και να βρει και τον μανιακό δολοφόνο, την προσπάθεια της Κόμισσας Gaga να βρει και πάλι την αιώνια αγάπη (απλά θα σου πω ότι ο άνθρωπος που την μετέτρεψε σε βαμπίρ και μεγάλη της αγάπη δεν ήταν άλλος από τον Ροντόλφο Βαλεντίνο. Ναι, τον γνωστό Ροντόλφο Βαλεντίνο, τον οποίο και βλέπουμε σαν βαμπίρ) και την προσπάθεια των πρώην εραστών της Gaga να τη σκοτώσουν. Good times.

Οι ερμηνείες

Το καστ των ηθοποιών αποτελεί το δυνατό όπλο του American Horror Story σε κάθε σεζόν. Μπορεί στην πέμπτη σεζόν να λάμπει δια της απουσίας της η Jessica Lange, υπάρχουν όμως και πάλι η Angela Bassett, η Kathy Bates, η Sarah Paulson, η Chloë Sevigny, ο Wes Bentley και ο ΦΟ-ΒΕ-ΡΟΣ και ΤΡΟ-ΜΕ-ΡΟΣ Evan Peters, ο οποίος δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο του James March.

Ο Peters έπαιζε και στη σεζόν Asylum, όπου ήταν απλά καλός. Στη σεζόν Hotel πάλι, απλά σκίζει τον ρόλο του ψυχοπαθή δολοφόνου, με επική προφορά και αληθινό βλέμμα τρελού που σε καθηλώνει.

Για να καταλάβεις, στο Asylum ήταν σαν τον Curry στη ρούκι σεζόν του και στο Hotel σαν την περσινή μαγική σεζόν του Curry. Κάνει πραγματικά όργια.

Εξαιρετικές -προφανώς- και η Kathy Bates και η Angela Bassett, αλλά δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από αυτές. Στα αξιοσημείωτα του καστ και η μικρή παρουσία-έκπληξη του Max Greenfield. Ποιος είναι ο Greenfield ρωτάς; Ο Schmidt του New Girl. Άλλο ένα μπόνους της σεζόν.

Και πάμε τώρα στο μεγάλο στοίχημα.

Η Lady Gaga

Όταν η Jessica Lange ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να πει αντίο στη σειρά, ήταν λογικό πως οι δημιουργοί της θα προβληματιστούν, αφού είδαν το ισχυρότερο όνομα του καστ να χάνεται. Όχι ότι οι ηθοποιοί που έμειναν πίσω θεωρούνται αμελητέτοι, όμως όπως και να το κάνουμε, οι τηλεθεατές που έβλεπαν το American Horror Story μόνο και μόνο εξαιτίας της παρουσίας της Lange, δεν ήταν και λίγοι.

Οι ζαριές που μπορούσαν να ρίξουν οι παραγωγοί ήταν μπόλικες. Πάμε και πάλι σε έναν ηθοποιό-τοτέμ για να καλύψουμε το κενό της Lange; Αφήνουμε τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά; Ή μήπως ρισκάρουμε, με ένα όνομα που δεν είναι μεν ψημένο στην ηθοποιία, ωστόσο θα τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας;

Καλησπέρα Lady Gaga. Από πλευράς μάρκετινγκ, η λύση Gaga ήταν πανέξυπνη. Κι εγώ άλλωστε εξαιτίας της δικής της παρουσίας αποφάσισα να δω τη συγκεκριμένη σεζόν. Άτιμο πράγμα η περιέργεια.

Από πλευράς υποκριτικής όμως; Τα δείγματα που είχε δώσει σε προηγούμενες παρουσίες της στη μεγάλη οθόνη, δεν τα λες και οσκαρικά. Θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε έναν ρόλο ουσιαστικά πρωταγωνιστικό;

Γιατί η Lady Gaga δεν περιορίστηκε σε κάποιο ασφαλή ρόλο κομπάρσου, ούτε χρησιμοποιήθηκε σαν κράχτης για να τραβήξει τον κόσμο. Πήρε φανέλα βασικού και βούτηξε κατευθείαν στα βαθιά. Δεν πήρε λεπτά συμμετοχής σε κάποιον αδιάφορο αγώνα κυπέλλου, αλλά μπήκε στην ενδεκάδα σε ευρωπαϊκό αγώνα (εντάξει, καταλάβατε, σταματάω).

Οι δημιουργοί της σειράς έπαιξαν ρέστα, όμως στην πραγματικότητα ήταν ένα ασφαλές ρίσκο, αφού ο ρόλος της Κόμισσας ήταν κομμένος και ραμμένος πάνω στη Lady Gaga. Μια ερωτική και ιδιόρρυθμη γυναίκα, που ντύνεται και χτενίζεται ανάμεσα στα όρια του εντυπωσιακού και του εκκεντρικού, με έντονα στοιχεία ερωτισμού και μια έμφυτη μεγαλομανία.

Σαν να παίζει δηλαδή τον εαυτό της, αφού κανέναν δεν ξένιζαν οι εντυπωσιακές της εμφανίσεις, ενώ οι γυμνές της παρουσίες και οι πολλές αισθησιακές στιγμές στις οποίες πρωταγωνιστεί μας θύμισαν απλά τα video clip της. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και οι σκηνές στις οποίες δολοφονούσε ανθρώπους και άνοιγε λαιμούς, δεν μου έμοιαζαν καθόλου ξένες, ενώ ήταν προφανές πως και η ίδια θα γούσταρε τρομερά να συμμετέχει στις προχωρημένες σκηνές της σειράς.

“Είναι η μόνη ηθοποιός με την οποία έχω συνεργαστεί που ήθελε να κάνει ακόμα πιο ακραία πράγματα από αυτά που έλεγε το σενάριο. Της πήγαμε την σκηνή με το όργιο και δεν έκανε καμμία ερώτηση. Εμφανίστηκε απλά στο γύρισμα με τακούνια και ένα μαύρο πέπλο που της έφτιαξε ο Alexander McQueen μια ημέρα πριν πεθάνει”, διηγείται συμπρωταγωνιστής της.

Ερμηνεύοντας τον εαυτό της (εκτός από το κομμάτι της αιώνιας ζωής και την κατανάλωση φρέσκου αίματος, αν και κανείς δεν παίρνει όρκο για το τι κάνει η Gaga στην προσωπική της ζωή), όχι απλά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά κατάφερε να κερδίσει μέχρι και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Όχι κι άσχημα ε;

Το στοίχημα των δημιουργών απέδωσε στο έπακρο (τουλάχιστον σε ότι αφορά την αντικατάσταση της Jessica Lange) και βρήκε κερδισμένες και τις δυο πλευρές, αφού βοήθησε να δούμε τη Gaga με άλλο μάτι. Το κακό είναι ότι πρόκειται για ένα στοίχημα μικρής διάρκειας και πλέον θα πρέπει να σκεφτούν κάτι αντίστοιχα έξυπνο και αποδοτικό για την έκτη σεζόν, αφού δεν βλέπω τη Gaga να παρατάει το τραγούδι για νέα καριέρα στις κάμερες. Ήθελε να δείξει απλά ότι μπορεί και να δοκιμάσει κάτι καινούριο και τα κατάφερε.

Η εντύπωση που μου άφησε

Μπορεί η Lady Gaga να με εντυπωσίασε ως Κόμισσα, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τη συνολική εικόνα της σεζόν. Δεν θέλω να στα χαλάσω γεμίζοντας με spoilers το κείμενο στο τέλος του, γι’αυτό και θα περιοριστώ σε μια επιδερμική ανάλυση των όσων έχω δει, αναμένοντας το μεγάλο φινάλε της σεζόν.

Είδα λοιπόν μια ιστορία που με κράτησε, με τις υπερβολές που συνάντησα και στη σεζόν του ασύλου, με εξαιρετικές ερμηνείες, σκοτεινή ατμόσφαιρα, μυστήριο, τον συνήθη ερωτισμό και πολλή, πάρα πολλή φαντασία.

Είδα όμως και κάποιες προβλέψιμες ανατροπές αν και μέχρι να δω πως θα καταλήξει η ιστορία δεν θα βιαστώ να βγάλω κάποιο οριστικό πόρισμα. Ομολογώ πάντως ότι το γεγονός πως το δέκατο επεισόδιο τελείωσε με το “Hotline Bling” του Drake, της προσθέτει πολλούς πόντους.

Σαν γενική εικόνα, η πέμπτη σεζόν μου φάνηκε -περιμένοντας το μεγάλο φινάλε- χειρότερη από τη δεύτερη, σίγουρα όμως αξίζει να την παρακολουθήσεις μόνο και μόνο για το πείραμα Lady Gaga. Ένα πείραμα που αποδείχθηκε πέρα για πέρα πετυχημένο.

Του Κωνσταντίνου Αμπατζή

Πηγή: Oneman

Δημοφιλή