ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2016 03:23 EET | Updated 16/01/2016 09:14 EET

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο

Τουλάχιστον 23, από 18 διαφορετικές εθνικότητες, είναι οι νεκροί από επίθεση εξτρεμιστών σε ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και σε μια καφετέρια και σε άλλο ένα κοντινό ξενοδοχείο. Τέσσερις εκ των δραστών σκοτώθηκαν, ενώ οι δύο αναφέρθηκε ότι ήταν γυναίκες.

Η «πολιορκία» έλαβε τέλος μετά από κοινή επιχείρηση τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, σε συνεργασία με γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις. Ο πρόεδρος Ροχ Καμπορέ ανακοίνωσε τον απολογισμό των νεκρών και την απελευθέρωση τουλάχιστον 150 ομήρων.

Μασκοφόροι επιτέθηκαν στο Splendid Hotel, παίρνοντας ομήρους, μετά από την πυροδότηση βομβών σε αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου είχε αναφέρει έναν πρώτο απολογισμό τουλάχιστον «20 νεκρών». Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

Σύμφωνα με αναφορές, 33 είναι οι τραυματίες. Επίσης, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο. Επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας έλαβε χώρα και σε παρακείμενο ξενοδοχείο (Ybi).

Στην επιχείρηση διάσωσης ομήρων ενεπλάκησαν γαλλικές ειδικές δυνάμεις και στρατεύματα της χώρας. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή. Σημειώνεται πως στο ξενοδοχείο διέμεναν Δυτικοί και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI), καθώς και μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν.

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί».

Ολάντ: Άνανδρη επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ».