Γεννηματά: Κάλεσμα για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς με τη μορφή νέας συμπαράταξης

Κάλεσμα Γεννηματά για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς με τη μορφή νέας συμπαράταξης
Sooc

Κάλεσμα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, μέσω της συνδιαμόρφωσης ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού με τη μορφή μιας συμπαράταξης που δεν θα καταργεί την αυτοτέλεια των συμμετεχόντων απευθύνει με άρθρο της στα «Νέα» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Προτείνω την διεξαγωγή Πολιτικής , Διακηρυκτικής, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον Μάρτιο που θα αποφασίσει την διακήρυξη του φορέα , το όνομα και τα σύμβολα και θα διατυπώσει το προγραμματικό πλαίσιο της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνδιάσκεψη στην βάση της αναλογικής εκπροσώπησης με σεβασμό της πρόσφατης εθνικής εκλογικής ετυμηγορίας και εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφράσεων της κοινωνίας» γράφει σχετικά.

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων Πολιτών «επιβραβεύθηκε από τους πολίτες σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πολωτική εκλογική αναμέτρηση, που προκηρύχθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την συγκρότηση της».

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατηγορώντας την για αρχέγονο λαϊκισμό και ψέμα, αλλά και κατά της Δεξιάς: «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η Δεξιά».

Προϋπόθεση για αυτό, υποστηρίζει, αποτελεί η «ενοποίηση και η ενιαία πολιτική έκφραση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει, τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας».

«Η αλόγιστη και επικίνδυνη διακυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί , δεν μένει πλέον χρόνος. Η λύση για τη χώρα δεν βρίσκεται στην παλιννόστηση της Δεξιάς. Ούτε σε μέτωπα που διχάζουν» τονίζει.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, αναφέρει «Ο δρόμος για τις μεγάλες παρατάξεις δεν περνάει μέσα από τις χειραψίες. Οι μεγάλες παρατάξεις γίνονται στην πράξη. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο γκρέμισμα του κομματικού κράτους; Στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο;». Προσθέτει δε σε ό,το αφορά στο στη προοπτική σύμπραξης δυνάμενων για το λεγόμενο «προοδευτικό κέντρο» ότι Το Ποτάμι απευθύνθηκε εξαρχής χωρίς κανένα ταμπού σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις».

Επισήμως στην κ. Γεννηματά απάντησε η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει: «Η κυρία Γεννηματά σχεδόν φοβισμένη και γνωρίζοντας την απροθυμία των πολιτών να στηρίξουν τα ερείπια του παλαιού ΠΑΣΟΚ επιζητά ευρύτερο άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο».

«Αυτό που καταδικάζει η Ένωση Κεντρώων είναι ότι όλοι προσπαθούν να εντάξουν τη λέξη "κέντρο" στις ιδεολογίες τους ασχέτως αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή οικονομική κατάσταση», επισημαίνει.

Δημοφιλή