Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν
Eurokinissi

Μειώσεις σχεδόν στον σύνολο των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια από 5% ως 21%, και 32 διαφορετικά κλιμάκια περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», μαζί με τους πλήρεις πίνακες.

Οι νέες τιμές ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων ήταν τον Μάρτιο του 2007.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα 2,65 δισ. ευρώ (όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό) θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα απολαύσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες, ωστόσο αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή. Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν ωστόσο πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα.

Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ'επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Όπως σημειώνεται, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανυπολογισμό των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, όπως και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ. Ακόμη, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Δημοφιλή