Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία. Αναμένεται νέο κύμα χιονιά

Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία. Αναμένεται νέο κύμα χιονιά
Sooc

Νέο κλίμα κακοκαιρίας επρόκειτο να χτυπήσει τη χώρα μας από σήμερα, Κυριακή, με ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα ρίξουν την θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία δεν θα διαρκέσει πολύ.

Αύριο, Δευτέρα, η μέγιστη θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα είναι 1 βαθμός Κελσίου, ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι -5. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια θα πέσουν στην δυτική και ανατολική Μακεδονία, δυτική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, στα ορεινά της Πελοποννήσου και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλές περιοχές έχουν δεχτεί τα πλήγματα της κακοκαιρίας.

Νεκρός άνδρας στις Σέρρες

Νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ έναν άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, ενώ οι εξονυχιστικές έρευνες στην παράκτια περιοχή δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου. Το όχημα έχει ανασυρθεί με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες.

Τα ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο, ενώ τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ.

Ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Ρόδο

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν σήμερα όσοι επιβάτες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς από την Αθήνα προς την Ρόδο.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί στο νησί , ακυρώθηκε τόσο η πρωινή, όσο και η μεσημεριανή πτήση της Aegean για την Ρόδο, με τους επιβάτες να ενημερώνονται ότι θα υπάρχει έκτακτη πτήση το απόγευμα εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Πράγματι στις 17:00 ξεκίνησε το ταξίδι για την Ρόδο η πτήση της Aegean με όλους τους επιβάτες που ήταν από το πρωί σε αναμονή, όσο και η μοναδική προγραμματισμένη πτήση της Ryanair, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε δίωρη ύφεση των ανέμων.

Ωστόσο και οι δύο πτήσεις έως ότου φτάσουν πάνω από τη Ρόδο, έπεσαν σε ισχυρούς ανέμους που στο μεταξύ είχαν ενταθεί και πάλι, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι πίσω στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στις 18:00 ήταν προγραμματισμένη μια ακόμη πτήση της Aegean προς τη Ρόδο, η οποία ξεκίνησε κανονικά από την Αθήνα, όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες προσγειώθηκε στην Σάμο, αφού ήταν αδύνατο να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Η ίδια εταιρία έχει μια ακόμη προγραμματισμένη πτήση στις 21:00 από την Αθήνα, όμως όπως είναι φυσικό παραμένει άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί.

Κατέρρευσε γέφυρα στην Καλαμπάκα

Οι κάτοικοι θα πρέπει να διασχίσουν πενταπλάσια απόσταση από άλλες γέφυρες για να φτάσουν στην Καλαμπάκα, όπου συγκεντρώνουν το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης.

Οι ισχυρές καταιγίδες έχουν δημιουργήσει προβλήματα από την υπερχείλιση του Πηνειού, σε διάφορες περιοχές του νομού Τρικάλων.

Ζημιές στα παραλιακά χωριά της Αργολίδας

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα, επλήγησαν σφοδρότατα η Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, ενώ ζημιές έχουμε και στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα κάνοντας τον αδιάβατο, ωσότου συνεργεία το πρωί απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου ως τα ξημερώματα η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε μέσα σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων κάνοντας μεγάλες ζημιές, ενώ μαζί της έφερε πολλά φερτά υλικά ,κυρίως βότσαλα και έκανε αδιάβατους τους παραλιακούς δρόμους. Χαρακτηριστικό της όλης ζημιάς που έχει προκληθεί είναι η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην Πλάκα Δρεπάνου, όπου κυριολεκτικά η θάλασσα κατάπιε τον παραλιακό δρόμο κι έχουν μείνει τα φωτιστικά σώματα όρθια καταμεσής της παραλίας.Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλία των Μύλων όπου η θαλασσοταραχή έβγαλε πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, οπότε και καλυτέρευσαν οι καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και παραπονούνται, γιατί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι πολλά χρόνια και δεν έχουν γίνει έργα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενώ συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν το παραλιακό μέτωπο των πληγέντων περιοχών.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, επισκέφθηκε νωρίτερα την Κυριακή τα χωριά που πλήγηκαν από την κακοκαιρία και επέβλεψε τα συνεργεία που αποκαθιστούν τις ζημιές. Ο κ. Κωστούρος επισήμανε ότι ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των Ιρίων, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και η κακοκαιρία δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά σπίτια και καταστήματα της παραλίας και προσπαθούμε είπε, να καθαρίσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές.

Ο δήμαρχος είπε, πως οι εργασίες αυτές είναι ασπιρίνες μπροστά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών κι επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύνταξη μελετών, την ολοκλήρωση των οποίων αναμένει ο Δήμος για να δει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης.

Στο μεταξύ,από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε ένα δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο,ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο Άργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, οι οποίοι από σήμερα είναι σε επιφυλακή εξαιτίας της απελευθέρωσης νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, τρεις επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν εισχώρησαν σε αυτές νερά από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου, τα οποία υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου έσπασαν και ένα ανάχωμα στο Σουφλί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να διακοπούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Κλειστή παρέμεινε, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι η γέφυρα του Μικρού Δερείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία, όταν το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα του χωριού χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε κατοικίες.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο που είναι στα 6 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, αλλά και του ποταμού Έβρου που αγγίζει τα 4 μέτρα.

Όπως δήλωσε, από τις έντονες βροχοπτώσεις διεκόπη η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο από το Διδυμότειχο προς Ελληνοχώρι και Μάνη. Σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη , το ανάχωμα μεταξύ Μάνης και Καρωτής, το οποίο επισκευάστηκε φέτος δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς όπως υποστηρίζει παραμένει χαμηλό. Μικρά πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και εντός της πόλης του Διδυμοτείχου χωρίς όμως να σημειωθούν καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Τέλος σε παρεμβάσεις για αποκατάσταση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σε Κυπρίνο, Κόμαρα και Βύσσα προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης εκτιμά ότι για το επόμενο 24ωρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη στάθμη των νερών στον Άρδα.

Ζημιές στη Χίο

Ζημιές σε τμήμα του προβλήτα στο νότιο λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Χίου προκάλεσε η πρόσκρουση του πρυμναίου τμήματος και του καταπέλτη του πλοίου «Ψαρά» λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που έπνεαν το πρωί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Χίου, το πλοίο, που έχει ζημιές στον πρυμναίο τμήμα, απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι να επιθεωρηθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου Μιχάλη Μπελέγρη, κάποια στιγμή οι νότιοι άνεμοι είχαν ταχύτητα 110 χιλιόμετρα, είχε δημιουργηθεί δηλαδή ένας μικρός τυφώνας.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και σε εκπαιδευτικά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Χίου ενώ και οι εγκαταστάσεις του Ομίλου στην περιοχή της Μπέλα Βίστα υπέστησαν ζημιές. Ο προπονητής της Ιστιοπλοΐας Άλντο Σάλβια και οι υπεύθυνοι του Ομίλου ζητούν την άμεση συνδρομή της πολιτείας ώστε να ανταπεξέλθουν στην έκτακτη κατάσταση.

Με δυσκολία διεξάγονταν το πρωί η κυκλοφορία από την παραλιακή του Βροντάδου μέχρι και τη Λεωφόρο Ενώσεως, στο ύψος του αεροδρομίου και στην περιοχή του Τάγματος του Αγίου Παντελεήμονα.

Ζημιές τέλος σημειώθηκαν στο λιμανάκι της Φάρκαινας όπου βούλιαξαν βάρκες

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ανοίξει δύο θερμαινόμενες αίθουσες. Οι χώροι που διατίθενται είναι η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με μετρό στη στάση «Σταθμός Λαρίσης») και το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν 054, αφετηρία από «Πλατεία Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).

Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή