Οι επαφές κορυφής Τσίπρα στο Νταβός για να ξεπεραστούν τα εμπόδια

Οι επαφές κορυφής Τσίπρα στο Νταβός για να ξεπεραστούν τα εμπόδια
Christine Lagarde, finance minister of France, arrives for a panel discussion on the global economic outlook during day four of the 2010 World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, on Saturday, Jan. 30, 2010. The organizing theme for this year's meeting is 'Improve the State of the World: Rethink, Redesign, Rebuild.' Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, finance minister of France, arrives for a panel discussion on the global economic outlook during day four of the 2010 World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, on Saturday, Jan. 30, 2010. The organizing theme for this year's meeting is 'Improve the State of the World: Rethink, Redesign, Rebuild.' Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Ενώ την Δευτέρα καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια (με τους επικεφαλής του να αναμένονται την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις κορυφής στο Νταβός της Ελβετίας.

Στόχος είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος απευθείας συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες και το ΔΝΤ, προκειμένου να προωθηθεί η αξιολόγηση και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στο Ασφαλιστικό.

Επαφές κορυφής

Ο πρωθυπουργού στο Νταβός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τέλος της εβδομάδας.

Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού θα γίνουν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει συναντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του χρέους και του προσφυγικού, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στη Γερμανία.

Τις επαφές αυτές έρχονται μετά από τον κύκλο επαφών που είχαν οι Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στα όπλα του κ. Τσίπρα συγκαταλέγονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τελευταία στοιχεία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2015 τα οποία δείχνουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015 και μικρότερη ύφεση 0,5 αντί της πρόβλεψης για 2,5%.

Ασφαλιστικό

Αγκάθι αποτελεί το Ασφαλιστικό αφού επισήμως έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία από την κυβέρνηση (τα οποία και απέστειλε συμπεριλαμβανόμενης και κοστολόγησης της ασφαλιστικής πρότασης, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους αγρότες). Στο παρασκήνιο τώρα γίνεται λόγος για ανοιχτή γραμμή ΔΝΤ-Σόιμπλε ζητώντας μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το οποίο συνδέουν ευθέως με το δημοσιονομικό και το μεσοπρόθεσμο.

Η γραμμή άμυνας της Αθήνας

Η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης, έναντι των απαιτήσεων για νέα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζεται, σύμφωνα με την Καθημερινή στα εξής επιχειρήματα:

1. Το 2015 καταγράφηκε υπεραπόδοση των εσόδων και του προϋπολογισμού, που συνολικά –και σε ταμειακή βάση– ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπεραπόδοσης αποδίδεται σε μόνιμου χαρακτήρα φορολογικά έσοδα (όπως αυτά από τον ΦΠΑ) που θα έχουν θετική επίπτωση και στους προϋπολογισμούς του 2016 και των επόμενων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για το 2015 ο προϋπολογισμός κλείνει με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα τελικά (αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ), το οποίο βελτιώνει την εικόνα και των επόμενων προϋπολογισμών. «Αν επικυρωθεί και από τους θεσμούς ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μικρότερο από ό,τι προβλεπόταν, τότε δεν χρειάζεται και κανένα επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο» αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Και στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα για το 2017 και το 2018) θα είναι ευκολότερη, αφού θα απαιτούνται λιγότερα μέτρα από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

2. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Πρόκειται για:

  • Την περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος.
  • Την αύξηση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ φέτος από την αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος.
  • Την αύξηση των εσόδων κατά 120 εκατ. ευρώ από τα VLT’s.
  • Την αύξηση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ενοίκια.

Η υλοποίηση αυτών των μέτρων (συνολικού ύψους 770 εκατ. ευρώ) είναι βασικό προαπαιτούμενο για να μην προκύψει πρόβλημα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην εκπόνηση νέας έκθεσης ελέγχου των κρατικών δαπανών (spending review), ώστε να προκύψουν επιπλέον εξοικονομήσεις. Ηδη, η Αθήνα έχει στείλει το σχετικό αίτημα για παροχή τεχνικής βοήθειας για το spending review σε Κομισιόν και ΔΝΤ. Παράλληλα, εξετάζεται και να έρθουν νωρίτερα μέτρα που θα βοηθήσουν στα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών (να γίνει από τώρα, αντί του Ιουνίου).

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα του ελέγχου, το ασφαλιστικό, οι θεσμοί έχουν ενημερώσει για τις βασικές ενστάσεις τους επί της ελληνικής πρότασης. Αυτές είναι:

1. Τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι υψηλά (σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 100%).

2. Η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και κυρίως για το 2017-2018. Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η «τρύπα» που υπάρχει στο σύστημα.

3. Η μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος, δεδομένου ότι το ύψος της σύνταξης συνδέεται με την πορεία του ΑΕΠ.

Δημοφιλή