Αλέξης Τσίπρας ο θεατρόφιλος: Αυτές είναι οι εφτά παραστάσεις που παρακολούθησε ο πρωθυπουργός τους τελευταίους δέκα μήνες.

Αλέξης Τσίπρας ο θεατρόφιλος: Αυτές είναι οι εφτά παραστάσεις που παρακολούθησε ο πρωθυπουργός τους τελευταίους δέκα μήνες.
Facebook

Τι κι αν ο τελευταίος χρόνος ήταν ίσως (σίγουρα) ο χειρότερος της ζωής του; Τι κι αν κάθε μέρα έρχεται αντιμέτωπος με νέα προβλήματα; Τι κι αν ξεκίνησε δίαιτα; O Αλέξης Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την μεγάλη του αγάπη. Είναι κι αυτό μια μορφή χαλάρωσης από το ασήκωτο βάρος του να διοικείς μια ολόκληρη χώρα: ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τον αθλητισμό, ο Κώστας Καραμανλής το play station, ο Αλέξης Τσίπρας έχει το θέατρο.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Mας αρέσει που ο πρωθυπουργός αγαπά το θέατρο. Απλως αναρωτιόμαστε πως στο καλό τα προλαβαίνει όλα.Τους τελευταίους δέκα μήνες ο πρωθυπουργός έχει πάει επτά (7) φορές στο θέατρο, τους τρεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Για τον μέσο θεατρόφιλο αυτό μπορεί να είναι ένας συνηθισμένος μήνας, όταν όμως είσαι ο Πρωθυπουργός πρόκειται για ένα μικρό άθλο.

Μάρτιος

«Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», Εθνικό Θέατρο

Το έργο του Ρόμπερτ Μπολτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου σήμανε την επιστροφή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στο Εθνικό Θέατρο μετά από 17 χρόνια, και ήταν η πρώτη παράσταση που είδε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Στο τέλος της παράστασης έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον τότε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γρηγόρη Χατζάκη, δύο εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο άτυπος πόλεμος ανακοινώσεων με τον αν. Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, και ενάμισι μήνα πριν την οριστική και επεισοδιακή απομάκρυνση του από το τιμόνι του θεάτρου.

Μάιος

«Η Μεγάλη Χίμαιρα», Θέατρο Πορεία

Το απόλυτο μπεστ- σέλερ της περσινής χρονιάς (ίσως και της φετινής)το έργο του Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου παίχτηκε αρχικά στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2014, και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη σεζόν του (οι παραστάσεις ξανα-ξεκινούν από τις 25 Φεβρουαρίου ως τις 3 Ιουνιου). Η παράσταση είναι συνεχώς sold-out και όσο κι αν προσπαθήσαμε να βρούμε εισιτήρια αποτύχαμε- οπότε οφείλουμε να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό που τα κατάφερε.

Δεκέμβριος

«Θεέ μου, τι σου κάναμε;», Θέατρο Γκλόρια

Καμία θεατρική επιλογή του πρωθυπουργού δεν έκανε τόσο πάταγο όσο η παρουσία του στην πρεμιέρα της κωμωδίας του Λάκη Λαζόπουλου, ίσως γιατί τον Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, ίσως γιατί ο πρωθυπουργός έκανε μια μάλλον ατυχή δήλωση. «Noμίζω ότι αυτό το έργο που έφτιαξε μοιάζει λίγο από τα έργα κλασσικών συγγραφέων του ελληνικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου». Δεδομένου του γεγονότος ότι το έργο ήταν διασκευή μιας κινηματογραφικής ταινίας του γαλλικού «Θεέ μου τι σου κάναμε», του Philippe de Chauveron που είχαμε απολαύσει στους κινηματογράφους το 2014, αναρωτιόμαστε τι ακριβώς εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το Δάνειο», Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έχει θέμα σχετικό με την κρίση και τις τράπεζες που περιλαμβάνει εκβιασμούς, κακούς τραπεζίτες και ανήθικες προτάσεις. Ότι πρέπει δηλαδή για την περίσταση. Παραθέτουμε αυτούσια την περιγραφή του έργου χωρίς άλλα σχόλια : «Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή μιας τράπεζας να του χορηγήσει δάνειο με μοναδική εγγύηση τον λόγο της τιμής του, ο επίδοξος δανειολήπτης απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα «πηδήξει» τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες!»

Ιανουάριος

«Φάουστ», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το περίφημο έργο του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θεωρείται μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς. Ο μύθος του ανθρώπου που πουλάει την ψυχή του στο διάβολο είναι διαχρονικός- πόσο μάλλον για ένα πρωθυπουργό.

«Κουκλόσπιτο», Θέατρο Εκάτη

Απρόσμενη επιλογή ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η ίδια παράσταση ανεβαίνει σε δύο εβδομάδες με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Με κάθε σεβασμό στους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη του έργου, το μόνο που μας περνάει από το μυαλό σχετικά με την επιλογή του να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση, είναι ότι ήταν κοντά στο σπίτι του στην Κυψέλη.

«Έγκλημα και Τιμωρία», Θέατρο Άνεσις

Μια καλή εμπορική παράσταση,( ή όπως τη χαρακτηρίζει το Αθηνόραμα «φιλική προς το ευρύ κοινό»), το κλασικό έργο του Ντοστογιέβσκι παραμένει χρόνια αγαπητό στο ελληνικό κοινό. Με τον Ιεροκλη Μιχαηλίδη και τον Τάσο Ιορδανίδη σε μια πολύ καλή ερμηνεία.Tη φωτογραφία ανέβασε στο facebook ο πρωταγωνιστής της παράστασης Tάσος Ιορδανίδης.

Δημοφιλή