Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου, αλλά ανεπιτυχής προσνήωση του πυραύλου από τη SpaceX

Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου, αλλά ανεπιτυχής προσνήωση του πυραύλου από τη SpaceX

Η SpaceX πρόσφατα πραγματοποίησε ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση των πιο οικονομικών αποστολών στο Διάστημα, κατορθώνοντας να προβεί σε ελεγχόμενη προσγείωση πυραύλου μετά από εκτόξευση δορυφόρου- έτσι ώστε να είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθεί.

Στο επόμενο βήμα, η εταιρεία του Έλον Μασκ προσπάθησε την Κυριακή (για άλλη μια φορά) να φέρει πύραυλο πίσω στη Γη και μάλιστα να μην τον προσγειώσει σε βάση εδάφους, αλλά να τον προσνηώσει σε πλωτή ρομποτική πλατφόρμα, κάτι που είχε αποπειραθεί να κάνει και στο παρελθόν, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά η εταιρεία έφτασε κοντά, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς ο πύραυλος που επέστρεψε μετά την ολοκλήρωσή της αποστολής του- την εκτόξευση σε τροχιά ενός δορυφόρου παρατήρησης του κλίματος και του ωκεανού (Jason 3) – κατέβηκε ομαλά στην πλατφόρμα (ένα αυτόνομο σκάφος- διαστημοδρόμιο, υπό την ονομασία «Just Read the Instructions»), αλλά δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί.

Ο Έλον Μασκ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο πύραυλος Falcon 9 προσνηώθηκε, αλλά ένα από τα 4 «πόδια» του δεν «κλείδωσε», με αποτέλεσμα να γείρει και να πέσει.

Όπως τόνισε, είναι κατά πολύ δυσκολότερη η προσνήωση σε σκάφος, ακριβώς όπως ενός αεροσκάφους σε ένα αεροπλανοφόρο αντί για μια χερσαία βάση. Ωστόσο, δεν ήταν εκεί το πρόβλημα, αλλά στο τεχνικό κομμάτι - αλλά ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη προσπάθεια.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην ακτή της Καλιφόρνια. Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο άλλες δύο φορές, μέσα στο 2015, επίσης χωρίς επιτυχία. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα προσνήωσης θα παρέχει μεγάλες δυνατότητες, προκειμένου να μπορεί να ανακτά πυραύλους από πιο απαιτητικές αποστολές- όπως η εκτόξευση βαρέων δορυφόρων, όταν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα για επιστροφή και ελεγχόμενη προσγείωση.

Δημοφιλή