ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/01/2016 14:46 EET | Updated 18/01/2016 14:47 EET

Ελεύθερη δημόσια συζήτηση διοργανώνουν ΔΣΑ και Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων

Eurokinissi

Eλεύθερη δημόσια συζήτηση διοργανώνουν αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα: «Αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη και κράτος δικαίου».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΔΣΑ, με προσκεκλημένους όλα τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, εκπροσώπους όλων των κλάδων της ποινικής δικαιοσύνης (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι), με σκοπό να αναπληρωθεί ο δημόσιος διάλογος που δεν έγινε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου, που θα συμμετάσχει στη συζήτηση, “το σύμφωνο συμβίωσης επέφερε πλείστες όσες τροποποιήσεις στον ΠΚ και στον ΚΠΔ και ανέδειξε για μία ακόμη φορά πολλά και σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στον τρόπο και στο χρόνο νομοθέτησης, στην προηγούμενη διαπίστωση των νομικών και ουσιαστικών προβλημάτων, που υπαγορεύουν τις εκάστοτε νομοθετικές τροποποιήσεις στη διαδικασία της ποινικής δίκης, στην αποσπασματικότητα των διατάξεων καθώς και στη δογματική τους συνέπεια και στη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα. Το πρόβλημα είναι μεν επίκαιρο, παρουσιάζει όμως ταυτόχρονα και τέτοια χαρακτηριστικά διαχρονικότητας που δεν μπορούν να αφήνουν την επιστημονική κοινότητα αδιάφορη.

Πολύ περισσότερο όταν, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα επτά Υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, συστήνοντας ή διατηρώντας αντίστοιχες επιτροπές με έργο τους είτε τη σύνταξη Κωδίκων είτε την τελική αναθεώρηση προηγούμενων σχεδίων Κωδίκων είτε την κωδικοποίηση υπαρχουσών διατάξεων, εξακολουθεί διαχρονικά η παράλληλη με τη λειτουργία των επιτροπών αυτών παρεμπίπτουσα νομοθέτηση επί της ύλης της αρμοδιότητας των επιτροπών χωρίς την ύπαρξη γνώμης εκ μέρους τους.

Η παράλληλη αυτή δυνατότητα του Υπουργείου ασφαλώς και δεν αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται και το γεγονός ότι η ψήφιση ή μη των Κωδίκων που παραδόθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις μέχρι σήμερα Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση και επιλογή.

   Ωστόσο, η διαχρονική παράλληλη νομοθέτηση, που έχει τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, αντιστρατεύεται αξιολογικά την ίδια την πολιτική απόφαση για σύσταση Ειδικών Επιτροπών Κωδίκων και ουσιαστικά αναιρεί τη δυνατότητα δημιουργίας επικαιροποιημένων, σύγχρονων και διακρινόμενων για την ενδοσυστηματική τους συνέπεια Κωδίκων.

Η συμβολή της Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου, υπαγορευόμενη πάντοτε από τις αρχές του καταστατικού της και τον αμιγώς επιστημονικό της προορισμό, συνίσταται στη δημόσια συζήτηση του γενικότερου προβλήματος του οποίου ο προαναφερθείς Νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη και απολύτως χαρακτηριστική εκδήλωση”.