Λιβύη: Ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο σχεδίου του ΟΗΕ

Λιβύη: Ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο σχεδίου του ΟΗΕ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Nasser Nouri/Flickr

Το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε τη σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας την Τρίτη, με στόχο την ένωση των αντιμαχόμενων πλευρών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου με τη στήριξη του ΟΗΕ.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος από την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011 και μετά, με τη χώρα να έχει δύο κυβερνήσεις και κοινοβούλια από το καλοκαίρι του 2014- μια στην Τρίπολη και μια στα ανατολικά. Το συμβούλιο, που εδρεύει στην Τύνιδα, είχε πάρει αναβολή 48 ωρών όσον αφορά στην ανακοίνωση της σύνθεσης, εν μέσω αναφορών για διαφωνίες και αντιπαραθέσεις σχετικά με την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων. Σημειώνεται ότι και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζονται από χαλαρές «συμμαχίες» ενόπλων ανταρτών που είχαν πολεμήσει κατά του Καντάφι.

Οι δυτικές δυνάμεις ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να φέρει ισορροπία και να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη απειλή των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, πολλά μέλη των δύο κοινοβουλίων δεν εγκρίνουν τη συμφωνία, με τους επικριτές της να υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν αντιπροσωπεύει εξίσου όλες τις πλευρές που υπάρχουν στη Λιβύη. Επίσης, είναι άγνωστο πότε μια κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εδραιωθεί στη Λιβύη.

Δημοφιλή