Συνάντηση Τσιπρα – Μητσοτάκη: Καθαρές θέσεις σε τρία μείζονα ζητήματα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Τσιπρα – Μητσοτάκη: Καθαρές θέσεις σε τρία μείζονα ζητήματα ζήτησε ο πρωθυπουργός
eurokinissi/tatiana bolari

Καθαρές θέσεις σε τρία μείζονα ζητήματα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους, η οποία κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας:

1) Τόνισε ότι «πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ», να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

2) Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί επί των απαιτήσεων του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό. «Πρέπει να πάρεις θέση. Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να μου ζητάς ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ», του επεσήμανε.

3) Του ζήτησε η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα έκανε και αναφορά στα γεγονότα των ημερών, σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου».

Μάλιστα στον προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού στο twitter αναρτήθηκε το εξής μήνυμα:

«Είναι ώρα, μια νέα γενιά πολιτικών, να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλησει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας»

Μαξίμου: Λάθος της ΝΔ να περιμένει να μας τραβήξουν το χαλί

Είναι λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιμένει να μας τραβήξουν το χαλί, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης μετά την συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση κάλεσε την ΝΔ να αποσαφηνίσει την θέση της σε τέσσερα ζητήματα και κυρίως για την διαπραγμάτευση, ενώ θεωρεί ότι σωστά διεξήχθη η συνάντηση.

«Ζητάμε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, ειδικά στο θέμα με τους δανειστές και την διαπραγμάτευση», λένε κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν με έμφαση: «το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρεις πολιτικά σε αυτό, είναι μια γραμμή που και οι ίδιοι θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν βοηθάει».

Το πρώτο που έθεσε η κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό. Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «περιμένουμε να καταλήξει σε θέση η ΝΔ, καθώς δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν υπάρχει θέση της ΝΔ ή αν η ΝΔ έχει μια θέση που δεν θέλει να την πει ακόμα».

«Το γεγονός είναι ότι έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες και η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στην ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερης της μικροπολιτικής», επισημαίνουν και δηλώνουν ότι «εμείς θέλουμε να σταματήσουν τα «τζαρτζαρίσματα» και να μπούμε στη σοβαρή συζήτηση». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα ζητήσει συζήτηση του ασφαλιστικού στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Συνακόλουθο με το ασφαλιστικό είναι και το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση. «Περιμένουμε και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν», λένε και προσθέτουν ότι έως τώρα «δεν έχει φανεί μία στάση που να θέλει να βοηθήσει την κοινωνία».

Με αφορμή τις πληροφορίες για την στάση του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές» και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και «καθαρή τοποθέτηση» από τους θεσμούς.

Το τρίτο ζήτημα που ετέθη αφορούσε την δημόσια διοίκηση, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ως πρ. αρμόδιος υπουργός.

«Περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, το οποίο αποτελεί μία μεταρρύθμιση που την απέφευγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Το Μαξίμου θέλει να σταματήσει την συζήτηση για διορισμούς συγγενών και «να τεθούν τα σοβαρά θέματα» που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο Βερναδάκη.

Το τελευταίο ζήτημα που ετέθη στην συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη αφορούσε το ΕΣΡ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η δήλωση της κυβερνητικού εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη «ήταν πάρα πολύ ευγενική». «Δεν κατήγγειλε κανένα. Αυτό που είπε είναι ότι κρινόμαστε το βράδυ από τη θέση μας στο ζήτημα αυτό», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι «το βράδυ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε συναινετικά το ΕΣΡ»

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι «ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες», ενώ δεν επιβεβαιώνουν αν αυτά τα θέματα συζητήθηκαν έστω και γενικόλογα.

Δημοφιλή