Τι θα πει ο Τσίπρας στους συνομιλητές του στο Νταβός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης

Τι θα πει ο Τσίπρας στους συνομιλητές του στο Νταβός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Απαντήσεις στην κρίσιμη ερώτηση γιατί θα πάει καλύτερα η οικονομία το 2016 δίνουν κυβερνητικές πηγές.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι το δύσκολο 2015 μπορεί να κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα! Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία προόδου της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και αξιοποιούνται από τον Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις που έχει στο Νταβός τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με επιχειρηματίες.

Οι θετικές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται στα εξής στοιχεία:

1) περισσότερα έσοδα 1,942 δις ευρώ σε ταμειακή βάση. Τα επιμέρους στοιχεία είναι

-τα φορολογικά έσοδα του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι 717 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42,762 δις και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43,479 δις ευρώ.

-τα μη φορολογικά έσοδα του 2015 θα είναι 443 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα) ήταν 3,550 δις ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3,993 δις ευρώ.

-εξοικονόμηση 449 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές φόρων. Η εκτίμηση ήταν 3,370 δις ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2,921 δις ευρώ.

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι «το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα».

2) Ανάπτυξη το 2016. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από

-την αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής: η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη (στοιχεία Eurostat).

-την αύξηση των εξαγωγών: τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δις ευρώ (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ, λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

-χωρίς ύφεση κλείνει το 2015: Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο σε κοινή τους έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2%-4%. Τα στοιχεία του Γ' τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο.

3) Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

-πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.

-εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δις ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015.

-η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.. Είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων», τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Όπως υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές τα παραπάνω επιτεύχθηκαν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες που κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ όσον αφορά το ΕΣΠΑ. Υπήρχε:

-υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δις ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων,

-κακοδιαχείριση η οποία χρειάσθηκε εξυγίανση των προγραμμάτων με απένταξη έργων, μεταφορά έργων στην νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.

-πρόσθετοι πόροι μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μάλιστα το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας.

-ανάγκη αλλαγής των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Η εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δις ευρώ).

4) 8 δις ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016. Ειδικότερα:

-6,75 δις ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που σημαίνει αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα θα δοθούν 6 δις ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό σκέλος.

-1,25 δις ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

Δημοφιλή