Οι ανεπίσημες και ιδιωτικές συναντήσεις του Νταβός: Εκεί όπου κλείνουν οι αληθινές συμφωνίες

Οι ανεπίσημες και ιδιωτικές συναντήσεις του Νταβός: Εκεί όπου κλείνουν οι αληθινές συμφωνίες
Attendees sit and stand around a bar during a break in sessions on day three of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Friday, Jan. 23, 2015. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 45th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 21-24. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Attendees sit and stand around a bar during a break in sessions on day three of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Friday, Jan. 23, 2015. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 45th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 21-24. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Οι ισχυρές προσωπικότητες που βρίσκονται εκεί ωστόσο δεν συμμετέχουν μόνο στις επίσημες εργασίες του Φόρουμ, αλλά και σε άλλα, παράλληλα, ανεπίσημα και ιδιωτικά events που διοργανώνουν εταιρείες, τράπεζες και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC σε αυτά τα «fringe events» είναι που γίνονται οι αληθινές συμφωνίες, καθώς εκεί οι ισχυροί του κόσμου συζητάνε μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο όλα τα σημαντικά ζητήματα που δεν βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα του Νταβός.

Ορίστε τα 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πώς λαμβάνονται στην πραγματικότητα οι αποφάσεις στο Νταβός:

1.Οι προσκλήσεις έρχονται από νωρίς.

Ήδη από τον Νοέμβριο αρχίζουν να καταφτάνουν οι προσκλήσεις για τα ιδιωτικά events που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Λίγες εβδομάδες πριν, οι προσκλήσεις έρχονται σε μορφή «χιονοστιβάδας».

2.Τα «fringe events» αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να προσεγγιστούν όλες οι σημαντικές προσωπικότητες.

Για όσους τα διοργανώνουν, τις τράπεζες, τις τεχνολογικές εταιρείες, τους συμβούλους επιχειρήσεων, αυτά τα παράλληλα ιδιωτικά event αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να προσεγγίσουν τις ομάδες εξουσίας που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν σε ένα μέρος.

3.Εκεί θα συζητηθούν όλα όσα θα βρεθούν έξω από την ατζέντα του Νταβός.

Το περιεχόμενο και η λίστα των προσκεκλημένων είναι αυτά που δελεάσουν τους παρευρισκόμενους στο Νταβός. Όσοι βρεθούν στα «fringe events» θα μπορέσουν να συζητήσουν σε ένα πιο προσωπικό και εμπιστευτικό πλαίσιο τα ζητήματα που δεν βρίσκονται στην ατζέντα του Νταβός.

4.Η εκτός ατζέντας θεματολογία είναι αυτή που προσελκύει τους ισχυρούς παρευρισκόμενους.

Τα ανεπίσημα events του Νταβός είναι συχνά περιζήτητα για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί οι ισχυροί του κόσμου μπορούν να συζητήσουν για αυτά που θέλουν με όλους εκείνους που θέλουν να δουν. Εκεί η συζήτηση κυλλά πιο ελεύθερα εφόσον αυτές οι συγκεντρώσεις είναι «off the record» και γίνονται σε μικρότερους χώρους.

5.Η πόλη αλλάζει πρόσωπο για τα «fringe events».

Τα παράλληλα και ανεπίσημα events γίνονται σε ξενοδοχεία, αλλά και σε καταστήματα ρούχων, καφετέριες, μπόουλινγκ ή ακόμα και σε πριβέ σαλέ που έχουν μεταμορφωθεί ειδικά για την περίσταση. Οι δρόμοι δεν είναι πλέον γεμάτοι με καταστήματα, αφού οι εταιρείες τα καταλαμβάνουν για μία ολόκληρη εβδομάδα και τα αλλάζουν τόσο πολύ που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πώς ήταν πριν. Πόσο κοστίζει αυτό; Δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

6.Πρόσβαση έχουν μόνο όσοι διαθέτουν και την ανάλογη ταυτότητα.

Οι εταιρείς στήνουν τα «fringe events» σε σημεία της πόλης όπου κάποιος έχει πρόσβαση μόνο εάν διαθέτει και την ανάλογη ταυτότητα. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ομάδες εταιρικού μάρκετινγκ και διευθυντικά στελέχη που θέλουν να συναντήσουν πελάτες σε ένα μέρος μέρος όπου όλοι έχουν συγκεντρωθεί για να ακούσουν και μοιραστούν τις σκέψεις τους.

7.Ωστόσο, έχει βρεθεί λύση και για αυτό.

Οι επίσημοι διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν θέσει τον όρο ότι μόνο οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ ή μόνο όσοι έχουν ταυτότητα από κάποιο ξενοδοχείο μπορούν να παρευρίσκονται στα ιδιωτικά events. Ωστόσο, αυτό έχει τελικά ξεπεραστεί καθώς τα «fringe events» γίνονται συχνά σε ιδιωτικούς χώρους που έχουν ανακαινιστεί ειδικά για την εβδομάδα στο Νταβός.

8.Ο αριθμός των συμμετεχόντων ποικίλει.

Σε μερικά «fringe events» συγκεντρώνονται μέχρι και 100 άνθρωποι σε ένα μικρό μουσείο ή σε μία μεγάλη καφετέρια. Μερικές φορές μικρές ομάδες ανθρώπων μαζεύονται στο πρωινό. Υπάρχουν όμως και εκείνα που είναι πραγματικά πολύ ιδιωτικά και αφορούν 10 ή 15 ανθρώπους.

9.Τα ανεπίσημα events προκαλούν «πονοκέφαλο» στους επίσημους διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα «fringe events» τραβούν την προσοχή μακριά από το επίσημο συνέδριο και «κλέβουν» τους παρευρισκόμενους από τα πηγαδάκια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να σχηματιστούν στους επίσημους χώρους του συνεδρίου. Το Φόρουμ στέλνει οδηγίες στους συμμετέχοντες σύμφωνα με τις οποίες τα «ιδιωτικά events έρχονται σε σύγκρουση με το επίσημο πρόγραμμα.» Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα οι ανεπίσημες συγκεντρώσεις να γίνονται απλώς με μεγαλύτερη μυστικότητα κατά τη διάρκεια της μέρας.

10.Το να διαλέξει κάποιος σε ποια «fringe events» θα παρευρεθεί είναι μια πρόκληση.

Η απόσταση και το πόσο μεγάλη διάθεση έχει κάποιος για να αφήσει τη ζεστασιά των κλειστών χώρων, είναι τα δύο βασικά κριτήρια με το οποία θα διαλέξει κάποιος σε ποια ανεπίσημα events θα συμμετέχει. Για αυτό και ξενοδοχεία όπως το Steigenberger Grandhotel Belvédère αποτελούν το ιδανικό μέρος για πολλά παράλληλα events. Ωστόσο, οι εταιρείες που έχουν αποφασίσει να μεταμορφώσουν τους δικούς τους χώρους, δελεάζουν τους παρευρισκόμενους με τα λαμπρά ονόματα που θα βρεθούν τα δικά τους events: οικονομολόγους που έχουν κερδίσει Νόμπελ, επιστήμονες, εξέχοντες πολιτικούς και φυσικά με υπέροχο φαγητό από σεφ με Michelin αστέρα. Η επιλογή λοιπόν δεν είναι καθόλου εύκολη!

Δημοφιλή