ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2016 02:51 EET | Updated 20/01/2016 06:13 EET

Εισβολή ενόπλων σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

ASSOCIATED PRESS
An ambulance transports the body of a victim while Pakistani troops gather at the main gate of Bacha Khan University in Charsadda town, some 35 kilometers (21 miles) outside the city of Peshawar, Pakistan, Wednesday, Jan. 20, 2016. Gunmen stormed Bacha Khan University named after the founder of an anti-Taliban political party in the country's northwest Wednesday, killing some people, officials said. (AP Photo/Mohammad Sajjad)

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση ομάδας ενόπλων σε πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με υπεύθυνο της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τελείωσε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασε στους 21» νεκρούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Σαΐντ Ουαζίρ, αναθεωρώντας αρκετά προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό των αρχών.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε αν μεταξύ των 21 νεκρών βρίσκονται και οι 4 δράστες της επίθεσης, τους οποίους σκότωσε ο στρατός, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα σήμερα.

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, έρευνες διεξάγονται ωστόσο στη ζώνη από την οποία αποσύρονται τώρα η αστυνομία και οι δυνάμεις της τάξης», πρόσθεσε ο Σαΐντ Ουαζίρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλειονότητα των φοιτητών σκοτώθηκε όταν οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν μέσα τους κοιτώνες των αρρένων», της πανεπιστημιούπολης του Μπάτσα Χαν, στην Τσαρσάντα, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Πεσαβάρ.

Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, 51, σύμφωνα με τον ίδιο, και σημείωσε επίσης ότι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε έως και 40.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων Μπιλάλ Άχμαντ Φαΐζι δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται φοιτητές, φρουροί, αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας καθηγητής.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Φάζαλ Ραχίμ είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους πως στο Μπάτσα Χαν φοιτούν πάνω από 3.000 φοιτητές και πως σήμερα φιλοξενεί 600 επισκέπτες για μια εκδήλωση απαγγελίας ποίησης.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν εξάλλου πριν από λίγο οι Ταλιμπάν του Πακιστάν.

«Οι καμικάζι μας πραγματοποίησαν την επίθεση κατά του πανεπιστημίου του Μπάτσα Χαν σήμερα», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο από άγνωστη τοποθεσία ένας διοικητής των Ταλιμπάν, ο Ουμρ Μανσούρ.

«Η επίθεση αυτή (στο πανεπιστήμιο) εξαπολύθηκε σε αντίποινα για την επιχείρηση Ζαρμπ-ι-Αζμπ», μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγει αυτήν την περίοδο ο στρατός στις ζώνες στις οποίες ζουν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)