Οι αντιδράσεις από τη συνέντευξη Βαρουφάκη

Οι αντιδράσεις από τη συνέντευξη Βαρουφάκη
sooc

Αντιδράσεις απ΄όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και από το Βερολίνο προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στον Σκάι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει ελληνικό χρέος, αλλά εμποδίστηκε από το Βερολίνο.

Εξάλλου, ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα σχολιάσω, μιλάει από μόνο του. Οι συνεδριάσεις ήταν εμπιστευτικές και κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα πω περισσότερα».

Τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη σχολίασαν και κυβερνητικοί κύκλοιλέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν με γνωστή τη συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς) και ο λαός ενέκρινε αυτό το δρόμο».

Και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως έχει πάψει να ασχολείται εδώ και καιρό με όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης. «Σε κάθε συνέντευξή του παρουσιάζει και μια καινούργια εκδοχή» είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. Μαζί διαχειριστήκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία - απολογία του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό. Δεν απαντιέται με “κύκλους”. Όπως όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό».

Μετά τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν χθες από τον Γ. Βαρουφάκη, νέο ενδιαφέρον αποκτά η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ, σχολίασε η κ. Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως αναμένει γι' αυτό το θέμα τη στάση του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, είχε καλύψει τον κ. Βαρουφάκη μιλώντας «για πολύτιμο asset της χώρας».

«Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση η ΝΔ με τον νέο αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη» κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η συνέντευξη του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προσέθεσε: «Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Το Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας

«Οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος.Τώρα μάθαμε για το plan X που ανέθεσε ο κ. Τσίπρας και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει: «Για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται ότι θέσαμε ως ισχυρή αντιπρόταση στις διαπραγματεύσεις, μάθαμε ότι γράφτηκε και κοστολογήθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο! Θα περίμενε κανείς, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να ήθελε να ξεχάσει αυτή τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου. Να συναισθανθούν το τίμημα του απομονωτισμού και της έπαρσης. Ακόμη και την ανεπάρκειά τους. Φαίνεται πως όσοι “έβαλαν πλάτη όταν τους φώναξε το κόμμα” (με το αζημίωτο) δεν επαρκούν. Χρειάζονται περισσότεροι».

Για προχειρότητα και ανευθυνότητα κάνει λόγο η Ένωση Κεντρώων η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η συνέντευξη του κ. Βαρουβάκη στον δημοσιογράφο κ. Παπαχελά ανέδειξε την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για την χώρα ζητήματα. Ωστόσο ευθύνες υπάρχουν και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα που επί καιρό στήριζε έναν Υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο».

Δημοφιλή