Κύμα ψύχους πλήττει τη χώρα

Κύμα ψύχους πλήττει τη χώρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα λευκά έχει ντυθεί η Λάρισα αλλά και όλος ο νομός, καθώς χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων, τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι κλειστά, τόσο στη Λάρισα, όσο και σε λοιπούς δήμους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την κυκλοφορία, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας.

Εδώ και αρκετές ώρες, από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, επιχειρούν σε όλο τον νομό, με έμφαση στις επαρχίες Φαρσάλων και Ελασσόνας, 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων από την Πορταριά και πάνω, καθώς πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις σε όλο το Πήλιο.

Στην περιοχή Χάνια η χιονόπτωση έχει ιδιαίτερη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 70 εκατοστά και το κύριο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου εντοπίζεται στην περιοχή Καράβωμα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς.

Το πρωί, χιόνια έπεσαν και στον Βόλο και όλα τα προάστια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας έχουν ντυθεί στα λευκά.

Έντονη είναι χιονόπτωση από το πρωί και στην περιφέρεια Αλμυρού, όπως επίσης και στο Κεραμίδι, την Κερασιά και το Ελευθεροχώρι.

Πάνω από 30 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Στα νησιά των Σποράδων, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη την Δευτέρα, ιδίως στην Σκόπελο και την Αλόννησο,χιόνι πέφτει κατά διαστήματα και σήμερα το πρωί.

Μία μικρή ύφεση της κακοκαιρίας στη Φθιώτιδα έδωσε τη δυνατότητα στα μηχανήματα να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου.

Ήδη, στον δρόμο από τη Λαμία προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα επιτρέπεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού τα μηχανήματα της Περιφέρειας καθάρισαν τον δόμο και έριξαν αλάτι. Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες, καθώς υπάρχουν έντονα φαινόμενα κατά τόπους.

Στον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, στην περιοχή του Μπράλου, τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση. Οι επιτελείς της Περιφέρειας εκτιμούν ότι σε λίγη ώρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ένταση του φαινομένου και η κυκλοφορία θα εξελίσσεται κανονικά. Στον δρόμο από τη Λαμία προς το Καρπενήσι η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, καθώς το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται σιγά σιγά μετά τον πρωινό αιφνιδιασμό και ήδη τα μηχανήματα κινούνται για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στις τοπικές κοινότητες. Στον δήμο Δομοκού εντοπίζονται αρκετά προβλήματα, καθώς η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Ήδη, τα μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου έχουν αποκαταστήσει ένα τμήμα, ωστόσο, η συνεχής χιονόπτωση επαναφέρει τα προβλήματα.

Στη δυτική Φθιώτιδα, στον δήμο Μακρακώμης, τα ορεινά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δόθηκε το βάρος στο πεδινό οδικό δίκτυο. Ακόμη, όμως, και μέσα στη Σπερχειάδα και τη Μακρακώμη υπάρχουν προβλήματα, αφού το χιόνι ξεπερνά τα 20 εκατοστά, σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Μακρακώμης, της περιοχής της Ύπατης, αλλά και στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου υπάρχουν προβλήματα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα χωριά είναι αποκλεισμένα, αλλά κινούνται μηχανήματα, τα οποία με την ύφεση της κακοκαιρίας, μέχρι το μεσημέρι αναμένεται, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς αντιμετωπίστηκαν τις πρωινές ώρες από τα μηχανήματα και το εθνικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, χωρίς να χρειάζονται αλυσίδες.

Σημειώνεται, ότι τα σχολεία στη Φθιώτιδα παραμένουν κλειστά, εκτός από τα σχολεία της περιοχής της Αταλάντης.

Στην Ευρυτανία, το χιόνι έχει ξεπεράσει ακόμη και μέσα στο Καρπενήσι τα 30 εκατοστά και η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας-Καρπενησίου και Καρπενησίου-Αγρινίου διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ορεινά χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα μέχρι να φτάσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει καλυφθεί από χιόνι και χρειάζονται οπωσδήποτε αλυσίδες. Τα σχολεία στην Ευρυτανία δεν λειτουργούν, καθώς το χιόνι σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 50 εκατοστά.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, από τις 2:00, 40 μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά το εθνικό δίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι ανοικτό, ενώ η κίνηση στα ορεινά απαιτεί αντιολισθητικές αλυσίδες και στους δύο νομούς.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συνδράμουν 48 μηχανήματα στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Στο εθνικό δίκτυο η κίνηση διεξάγεται, επίσης, κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Παγωνιά επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν να καταγράφονται από νωρίς σε όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Τη χαμηλότερη «βουτιά» έκανε ο υδράργυρος στη Φλώρινα, δείχνοντας, τα ξημερώματα, -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ, την ίδια ώρα, η θερμοκρασία στην Πτολεμαΐδα κατέβηκε στους -11. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα σε ορεινές περιοχές του νομού Κοζάνης που συνορεύουν με τη Θεσσαλία.

«Βαριά» συννεφιά έχει σκεπάσει από νωρίς τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στον -1 βαθμό Κελσίου, ενώ στην εξέλιξη της ημέρας αναμένονται αρχικά βροχές και αργότερα χιονόνερο στην πόλη, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τους 4 με 5 βαθμούς.

Τσουχτερό είναι από νωρίς το κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μετρήθηκαν στις Σέρρες και στο Κιλκίς (από -5), όπως επίσης στη Βέροια (-4).

Εξαιτίας της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών και του παγετού που ακολούθησε, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας).

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή