Περιοδικοί αποκλεισμοί δρόμων και πορείες διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη από αγρότες και κτηνοτρόφους

Περιοδικοί αποκλεισμοί δρόμών και πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη από αγρότες και κτηνοτρόφους
sooc

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, στις οποίες πλέον συμμετέχουν ενεργά και άλλοι επαγγελματικοί φορείς -μεταξύ άλλων δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί και εμποροϋπάλληλοι- βρίσκονται οι αγρότες σε όλη τη χώρα.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αποφασίστηκε δίωρο κλείσιμο από τη 1 το μεσημέρι και η συνέχεια «θα κριθεί στην πορεία, ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί στα άλλα μπλόκα της χώρας και κυρίως ανάλογα με το τι θα θέλουν οι παρευρισκόμενοι» όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο στήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2016, αριθμεί περισσότερα από 1.400 τρακτέρ και διαρκώς ενισχύεται.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων -περισσότερα από 700 τρακτέρ- και υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών, αλλά από αύριο» τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και από τη 1 το μεσημέρι και μετά θα «γίνονται συμβολικοί» όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών καικ Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

Πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Ειρήνης, κέντρο του Κιλκίς, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη, πραγματοποίησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής, επισήμανε «στη συνέχεια θα ακολουθήσει γενική συνέλευση στο μπλόκο που έχει στηθεί στην είσοδο του Κιλκίς, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι».

Πορεία διαμαρτυρίας, με τη συνοδεία των τρακτέρ, πραγματοποίησαν στο κέντρο των Γιαννιτσών Πέλλας και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, μαζί με άλλες επαγγελματικές ομάδες και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τράπεζας, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Σύριζα στην περιοχή.

Οπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλκηδόνας Θόδωρος Νέλας, «εμείς οι του πρωτογενούς τομέα γυρνάμε στο μπλόκο μας, στην είσοδο της Χαλκηδόνας, και αποφασίζουμε τι θα πράξουμε. Οι συμβολικοί αποκλεισμοί να θεωρούνται σίγουρη εξέλιξη».

Δίωρο κλείσιμο στα διόδια των Μαλγάρων απο τις 12.30 το μεσημέρι, αποφάσισε το μπλόκο που αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Καμανά, να σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η συνέχεια θα αποφασιστεί το τι θα ακολουθήσει».

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, -αυτήν την ώρα αποφασίζουν για την ακριβής ώρα του συμβολικού αποκλεισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική αστυνομία, όπως και αυτοί στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή