Αλληλεγγύη ζήτησε ο Τσίπρας από το Νταβός, να τηρούνται οι συμφωνίες απάντησε ο Σόιμπλε

Αλληλεγγύη ζήτησε ο Τσίπρας από το Νταβός, να τηρούνται οι συμφωνίες απάντησε ο Σόιμπλε
(L-R) Ductch Prime Minister Mark Rutte, French Prime Minister Manuel Valls and Greek Prime Minister Alexis Tsipras are pictured prior to a session at the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 21, 2016. Rising risks to the global economy and a string of jihadist attacks around the world overshadowed opening of an annual meeting of the rich and powerful in a snow-blanketed Swiss ski resort. / AFP / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Get
(L-R) Ductch Prime Minister Mark Rutte, French Prime Minister Manuel Valls and Greek Prime Minister Alexis Tsipras are pictured prior to a session at the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 21, 2016. Rising risks to the global economy and a string of jihadist attacks around the world overshadowed opening of an annual meeting of the rich and powerful in a snow-blanketed Swiss ski resort. / AFP / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Get
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Αν και αναγνώρισε την ανάγκη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Νταβός της Ελβετίας, υπογράμμισε την ανάγκη, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να προχωρήσει, να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά.

Ο κ. Τσίπρας στη τοποθέτησή του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» στο οποίο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ωστόσο ήταν μονόπλευρη.

«Μειώσαμε τα ελλείμματα αλλά χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και αυξήθηκε η ανεργία» είπε και πρόσθεσε πως εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χρειάζεται και ανάπτυξη, καθώς και πολιτική σταθερότητα.

Επεσήμανε δε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας και επανέλαβε ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, ενώ μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%.

«Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε τη θέση του ότι δηλαδή το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή κρίση, την οικονομική και την προσφυγική και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα λύσει το ζήτημα αυτό από κοινού ή ο καθένας θα το κάνει μόνος του.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας πως είναι αδιανόητο δύο χώρες που επενδύουν τόσα χρήματα σε εξοπλισμούς να μη μπορούν να συνεργαστούν για να ελέγξουν τις προσφυγές ροές.

Τέλος όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας είπε πως χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, σχετικά με το προσφυγικό, ότι είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη κάστρο και επεσήμανε πως εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα θα υπάρξει πρόβλημα. Υποστήριξε την ιδέα ενός σχεδίου Μάρσαλ με εισροή δισ. ευρώ στις χώρες εκείνες απ΄όπου προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχέδιο αφορά μόνο τα συγκεκριμένα κράτη και όχι μέλη της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Για την οικονομία και στα περί αλληλεγγύης που είπε ο κ. Τσίπρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντώντας έμμεσα, είπε πως πρέπει να παρέχεται βοήθεια σε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, αλλά διευκρίνισε πως υπάρχουν συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται.

«Εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε κάτι,σύμφωνα με την μετάφραση της ομιλίας του, που προκάλεσε αίσθηση: «it's the implementation, stupid! (είναι η εφαρμογή, ανόητε)».

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε και σχολίασε, σύμφωνα με τη μεταφραστή της ομιλίας του, ότι η εφαρμογή είναι ανόητη (It's the implementantion, stupid), εννοώντας προφανώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Για το ΔΝΤ

Στο κομμάτι της συζήτησης για την οικονομία ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε αποδεκτή έπειτα από απαίτηση κάποιων κρατών το καλοκαίρι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες και γίνει αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ λόγω της αδυναμίας που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Όμως στο σημείο αυτό ο κ.Σόιμπλε είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Γάλλος ομόλογός του ήταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως «η καγκελάριος, επέμενε και η κ. Μέρκελ έχει πάντα δίκιο». Η τοποθέτησή του προκάλεσε το γέλιο της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που παρακολουθούσε την ομιλία.

Καταλήγοντας στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σόιμπλε σχολίασε πως η απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σήμαινε άναμμα κεριού σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες.

«Δεν θέλω να ανάψω κερί μέσα σ΄ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτες» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως δεν είναι και οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. «Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες».

Σχολιάζοντας επί του θέματος της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι «εκτός από το να θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, που σημαίνει να ξεπερνάμε σε ανταγωνιστικότητα τον γείτονά μας, τον διπλανό μας, πρέπει να μιλήσουμε και για την έννοια της παραγωγικότητας». Επ' αυτού, όπως είπε, ειδικότερα, «το να γίνουμε πιο παραγωγικοί, δηλαδή πιο αποτελεσματικοί, σημαίνει ότι βελτιωνόμαστε εμείς και από τη δική μας βελτίωση μπορούμε να ωφελήσουμε τον γείτονά μας». Σημείωσε, δε, ότι στο θέμα της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο και πως για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η οικονομία υπάρχει μία σειρά από κριτήρια που πρέπει να προσεγγίσουμε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γι' αυτό χαίρεται πολύ που στην Ελλάδα υπάρχει μία κοινή συμφωνία ανάμεσα στις παραγωγικές τάξεις. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς να μοιραστούμε τα βάρη με την κοινωνία και συμφώνησαν σε μία πολύ μικρή αύξηση των εισφορών, προκειμένου να μην έχουμε 13η συνεχόμενη μείωση των τρεχουσών συντάξεων και να πάμε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή