ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2016 14:03 EET | Updated 22/01/2016 07:40 EET

Ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Aραβίας απαγορεύει το σκάκι

Adam Gault via Getty Images
White queen chess piece surrounded by fallen black pawn chess pieces

Ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Sheikh Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, απαγόρευσε το σκάκι, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, το παιχνίδι αποτελεί αμαρτία (haram) για τους μουσουλμάνους.

«Το σκάκι είναι χάσιμο χρόνου και ευκαιρία να χάσεις λεφτά. Δημιουργεί αντιπαλότητα και μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους», αναφέρει η εφημερίδα Middle East Eye, επικαλούμενη τηλεοπτικές δηλώσεις του Μούφτη.

Ο Abdullah παρομοίασε μάλιστα το σκάκι με ένα προ-ισλαμικό αραβικό παιχνίδι ονόματι «maisir», το οποίο θεωρείται απαγορευμένο σύμφωνα με το Κοράνι. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η εντολή του δεν έχει γίνει -ακόμα- νόμος του κράτους, όμως το θέμα έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμου του Συνδέσμου Φίλων του Σκακιού της Σαουδικής Αραβίας, Musa Bin Thaily, διέψευσε την ακύρωση ενός τουρνουά σκακιού που είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Μέκκα την Παρασκευή.

«Ο Σύνδεσμος θα συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει δημοφιλές το σκάκι, καθώς και να διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν τον αναγκάσουν να σταματήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι θρησκευτικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται στη χώρα.

«Η θρησκευτική κοινότητα απαγόρευσε την μουσική σε δημόσιους χώρους, όμως λαμβάνουν χώρα μουσικά φεστιβάλ όλη την ώρα», τόνισε.

Sponsored Post