Μακελείο στον Καναδά: Έφηβος άνοιξε πυρ σε Λύκειο – Τέσσερις νεκροί και αρκετοί τραυματίες

Μακελείο στον Καναδά: Έφηβος άνοιξε πυρ σε Λύκειο – Τέσσερις νεκροί και αρκετοί τραυματίες

www.boingboing.net/2010/11/04/toronto-cops-who-rem.html" data-caption="as seen on Boing Boing! www.boingboing.net/2010/11/04/toronto-cops-who-rem.html" data-credit="chris.huggins/Flickr">

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης ενός νεαρού ενόπλου χθες Παρασκευή σε λύκειο στο χωριό Λα Λος, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες, στη βορειοδυτική επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, ενώ επισήμανε ότι οι έρευνες της συνεχίζονται σε δύο τοποθεσίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε κάνει λόγο, από το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, για πέντε νεκρούς στην επίθεση. Ωστόσο η Μορίν Λέβι, ανώτατη αξιωματικός της καναδικής αστυνομίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως σύμφωνα με τις νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οι νεκροί είναι τέσσερις.

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που διαβιβάζονται ταχύτατα και αρχικά, είχαμε επιβεβαιώσει ότι υπήρχαν πέντε νεκροί, αλλά πλέον μιλάμε για τέσσερις θανάτους», εξήγησε η Λέβι.

Κατά την ίδια, «ένας αριθμός» τραυματιών μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σασκατούν, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το Λα Λος. «Ο αποκλεισμός (του σχολείου του Λα Λος) ήρθη και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες», διευκρίνισε η Λέβι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας νεαρός άνδρας έχει συλληφθεί και το όπλο του κατασχέθηκε. Η έρευνα για την επίθεση, για την οποία οι αρχές ειδοποιήθηκαν περί τις 13:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια.

'Έφηβος ο δράστης

Η χθεσινή επίθεση είναι η χειρότερη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.

Ο έφηβος δράστης της επίθεσης στο σχολικό συγκρότημα του χωριού Λα Λος της επαρχίας Σασκάτσουαν, στον βορειοδυτικό Καναδά, σκότωσε δύο αδέλφια του πριν πάει κι ανοίξει πυρ στο λύκειο, όπου έχασε τη ζωή της μια δασκάλα που είναι κόρη του ασκούντα χρέη δημάρχου Κέβιν Ζανβιέ, γράφει η εφημερίδα Saskatoon StarPhoenix.

«Η Μαρί Ζανβιέ, μια 23χρονη δασκάλα, σκοτώθηκε από τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος προηγουμένως είχε πυροβολήσει δύο αδέλφια του», έγραψε στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο η εφημερίδα, επικαλούμενη τον πατέρα της εκπαιδευτικού.

Νωρίτερα, η Μορίν Λέβι, ανώτερη αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός νεαρού άνδρα και ότι πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τη Λέβι, ο ύποπτος συνελήφθη έξω από το σχολείο του Λα Λος και το πυροβόλο όπλο που είχε μαζί του κατασχέθηκε.

Η αξιωματικός της αστυνομίας δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τον ύποπτο ή τα θύματα, περιοριζόμενη να πει ότι οι τραυματίες διακομίστηκαν αεροπορικώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σασκατούν, 600 χλμ. από το χωριό Λα Λος. Σύμφωνα με τη Μορίν Λέβι, ο αποκλεισμός του σχολικού συγκροτήματος ήρθη και οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ενώ δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα σε δύο τοποθεσίες, σε μια κατοικία στο Λα Λος και στο σχολείο.

Οι καναδικές αρχές δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο για τα κίνητρα του δράστη, ούτε έχουν κατονομάσει τον ίδιο ή τα θύματά του.

Ωστόσο ένας οικογενειακός φίλος δήλωσε ότι ο έφηβος σκότωσε δύο μικρότερα αδέλφια του πριν πάει στο σχολείο και πυροβολήσει μια δασκάλα και ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου.

«Αφού πυροβόλησε τα δύο αδέλφια του, επέστρεψε περπατώντας στο σχολείο και πυροβόλησε... μια δασκάλα κι ένα άλλο κορίτσι. Είναι και οι δύο νεκρές. Τέσσερις πέθαναν», είπε ο Τζο Λεμέγκρ, που ζει λίγο έξω από το χωριό Λα Λος.

«Ξέρω την οικογένεια. Η μητέρα του είχε πάει στη δουλειά της (...) και η γιαγιά του είχε πάει να κάνει κάποια ψώνια. Τότε το έκανε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή