ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2016 13:23 EET | Updated 23/01/2016 13:23 EET

Μπάιντεν: ΗΠΑ και Τουρκία είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
U.S. Vice President Joe Biden, left, shakes hands with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, right, following a joint news conference after their meeting in Dolmabahce Palace in Istanbul, Saturday, Jan. 23, 2016. (Sedat Suna/Pool Photo via AP)

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση στη Συρία, αν δεν καταστεί δυνατός ένας πολιτικός διακανονισμός.

«Γνωρίζουμε ότι θα είναι καλύτερα να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, όμως είμαστε προετοιμασμένοι ..., αν αυτό δεν είναι δυνατό, να έχουμε μια στρατιωτική λύση σ' αυτή την επιχείρηση και να εξαλείψουμε το Daesh (Νταές, το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε ερώτηση για τον εάν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία απάντησε: «Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε πεσιμιστές. Είμαστε αποφασισμένοι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως συζήτησε επίσης με τον Νταβούτογλου πώς οι δύο χώρες τους, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερο τους Άραβες σουνίτες αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προσέφερε επίσης την υποστήριξή του στη μάχη που διεξάγει η Τουρκία εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) λέγοντας πως οι Κούρδοι αντάρτες αποτελούν για την Τουρκία «απειλή» όσο και το Ισλαμικό Κράτος.

«Ορθά κοφτά το ΡΚΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τρομοκρατική οργάνωση» είπε ο Μπάιντεν.

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία έθιξε το ζήτημα της ελευθερία τους Τύπου, αλλά και τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας πως οι πράξεις αυτές δίνουν το λάθος παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή.