Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί
Eurokinissi

«Η παρουσία σας εδώ δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και μάχης...κλείνει ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε με τον ελληνικό λαό το ταξίδι και αναμετρηθήκαμε με την ιστορία...είμαστε περήφανοι που δώσαμε μάχες στην Ευρώπη και τη χώρα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

«Να τελειώσουμε με το παλιό την αυθαιρεσία και τη διαφθορά, η Ελλάδα θα φύγει μπροστά... δεν θα μείνει όμηρος των οργανωμένων συμφερόντων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα η μάχη δεν έχει τελειώσει ωστόσο το τριπλό μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να αγνοηθεί, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ ευχόμενος παράλληλα ότι οι Podemos στην Ισπανία θα αναλάβουν την εξουσία. Επίσης αναφέρθηκε και για τις μετατοπίσεις, όπως τόνισε, που έγιναν στη Ιταλία και στη Γαλλία με τους ηγέτες των κρατών τους να τοποθετούνται κατά της λιτότητας.

«Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την εμπειρία της ελληνικής διαπραγμάτευσης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στα εσωτερικά λέγοντας πως ορισμένοι «αμετανόητοι και δογματικοί μηχανεύονται την πτώση της κυβέρνησης». Όμως τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

«Ας μη βιάζονται να κυβερνήσουνε όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, θα περιμένουν πολλά χρόνια ακόμη».

«Θα καούν από το ζέσταμα να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που θα προχωρά» είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και στο σημείο αυτό έκανε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Σαμαρά.

«Λέγανε πως θα ήτανε καλύτερα να αφήναμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει το φίδι από την τρύπα... ευτυχώς που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να τυλίξει το φίδι στον λαιμό της χώρας» σχολίασε και πρόσθεσε πως είναι θράσος του κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις που έχει δώσει είπε πως το σχέδιο που προετοίμαζαν για την κυβέρνηση ήταν ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε παραίτηση κάτι που αποφεύχθηκε, όπως επεσήμανε, με το δημοψήφισμα.

Η δύσκολη συμφωνία που υπογράψαμε για πρώτη φορά δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση, υπογράμμισε και κάλεσε το κοινό του να αναλογιστεί ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα εάν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Μητσοτάκης ήταν κυβέρνηση.

«Εάν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ θα είχαμε μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων...πιστεύετε ότι θα έδινε μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας... δεν θα τις έδιναν γιατί δεν πιστεύουν αυτές τις μάχες. Η ιδεολογίας τους είναι ίδια με αυτή των δανειστών και του ΔΝΤ).

«Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο της μάχης και της διεκδίκησης για να κερδίσουμε περισσότερα για τον ελληνικό λαό...Όλοι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα στα χρόνια της ανάπτυξης, η συμμαχία των προθύμων, πρέπει να δώσουν σήμερα απαντήσεις και να μας πουν ποια είναι η δική τους πρόταση για το ασφαλιστικό που οι δικές τους κυβερνήσεις κατέστρεψαν, ποιά είναι η πρότασή τους για τους αγρότες. Εμείς ξέρουμε τις αγωνίες του κόσμου, του λαϊκού κόσμου. Αυτή είναι η διαφορά που έχουμε με τη ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας παράλληλα λόγο για τον κόσμο των βορείων προαστίων που ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την ανεργία και την ύφεση, την κατάρρευση των ταμείων, αλλά είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα προβλήματα με ευθύνη».

Το δίλημμα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας είναι είτε μεταρρύθμιση, είτε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο- Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί διορθώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει» είπε και κάλεσε να προχωρήσουν σε ξεκάθαρη πρόταση.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα ουσιαστικό διάλογο και διορθώσεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους νέους επιστήμονες με τα μπλοκάκια και τους χαμηλόμισθους με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των ιδιοκτητών ιατρικών κέντρων».

Το ίδιο συνέχισε ισχύει και για τους αγρότες. «Είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω στα πραγματικά προβλήματα και καλό είναι να μην πιστεύουν αυτά που διαβάζουν. Το φορολογικό δεν εμπεριέχεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Το 2016 θα ισχύσει για τους αγρότες ότι ίσχυε και το 2015 για το φορολογικό. Στο ασφαλιστικό όσον αφορά στις συντάξεις των αγροτών δεν είναι τόσο αρνητικές με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζεται η συνταξη των αγροτών».

«Θέλουμε ένα νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα».

«Μας λένε κάποιοι από τις πλέον κίτρινες φυλλάδες ότι είμαστε όλοι ίδιοι και κανιβαλλίζουν ανθρώπους με μεγάλη προσφορά. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 630 μετακλητούς όταν η ΝΔ είχε 1200 μετακλητούς. Κάποιοι μιλούν για ρουσφέτια και για οικογενειοκρατία, έ όχι λοιπόν να μιλούν αυτοί που έκαναν την οικογένεια κράτος...Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και οι δημόσιες είναι δημόσιες» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έπειτα από την αποκάλυψη με τους διορισμούς συγγενών του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλου σε υπουργικά γραφεία και το Μαξίμου.

Θα πολεμάμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ιδέες και τις πράξεις του, όχι για το όνομά του, δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα φέρει στη Βουλή νόμο - τομή για τη Δημόσια Διοίκηση.

«Θα στηρίξουν τον νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια εξαπτέρυγα» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι για πρώτη φορά το 2016 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ είπε ότι ήμασταν πρώτοι στην απορρόφηση των κονδυλίων. «Τα προγράμματα ΕΣΠΑ εμείς τα δίνουμε εκεί που πραγματικά χρειάζονται, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση σε ημετέρους».

Ακόμη έκανε λόγο για δυο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και τον νέο αναλογικό εκλογικό νόμο τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την υπόσχεση χρόνων.

Επιπλέον μιλώντας για το διαγωνισμό που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες είπε πως αυτός ίσως να γίνει και μέσα στον επόμενο μήνα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας. Η αριστερά ξέρει να δίνει μάχες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν απογοητεύσεις και αγωνίες και ο κόσμος έχει δίκιο να βγαίνει στο δρόμο να διαδηλώνει τους θέλουμε στο δρόμο δεν τους βλέπουμε ως εχθρούς μας. Με αυτούς θέλουμε να έχουμε διάλογο. Παλεύουμε με την κοινωνία των πολλών τη στιγμή που η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να διαιωνίσει την κυριαρχία των λίγων».

«Η φετινή θα είναι η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό - το έτος μηδέν. Δίνουμε τη μάχη... θα τα καταφέρουμε. Ένα πράγμα να ξέρετε όσο ο λαός στηρίζει την προσπάθειά μας τόσο θα δίνουμε μάχες μέσα και έξω από την Ελλάδα ενάντια σε αυτούς που νομίζουν θα έχουν για πάντα υποτελείς».

Δημοφιλή