Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και η πόλωση που έρχεται με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και η πόλωση που έρχεται με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Alexandros Michailidis / SOOC

Κέρδος πρώτο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: η μαζική συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση στο Τάε Κβο Ντο. Η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε έχοντας μόνο αρνητικές συνθήκες. Ένα χρόνο μετά την 25η Ιανουαρίου ποιος πανηγυρίζει; Το κοινωνικό κλίμα εμφανίζεται εκρηκτικό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι πολιτικές συνθήκες είναι έως και δυσοίωνες. Όμως η μαζικότητα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «είναι εδώ». «Δεν είναι φωτοβολίδα», όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Επομένως όσοι κάνουν σχέδια, πρέπει να συνυπολογίσουν και την παράμετρο της σχέσης που έχει διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και συγκεκριμένες ομάδες, της: τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα.

Από την δική του πλευρά ο πρωθυπουργός μίλησε σε δύο ταμπλό. Από την μία είναι το ασφαλιστικό και οι κοινωνικές τάξεις που θίγονται. Και από την άλλη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το ασφαλιστικό εξήγγειλε διορθώσεις – άλλωστε αύριο το μεσημέρι συναντάται με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και για τους αγρότες υποσχέθηκε έναν «εξαντλητικό, έντιμο και ειλικρινή διάλογο» επί όλων των θεμάτων. Το συμπέρασμα είναι ότι το αγροτικό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί «ολιστικά», δηλαδή μαζί και με το φορολογικό, το τι δηλώνουν οι αγρότες, το τι επιδοτήσεις λαμβάνουν κάθε έτος και πόσα χρήματα θα τους δοθούν τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός «σηκώνει το γάντι» που του έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πόλωση ανάμεσα σε δύο πόλους: τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, που, όπως επεσήμανε και ο Αλ. Τσίπρας, θα έχει μαζί της το Ποτάμι ως «εξαπτέρυγο». Στον ίδιο πόλο με την ΝΔ θα είναι και η καθ’ ημάς διαπλοκή, όπως και η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά. Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας περιλαμβάνει τον αντίπαλο πόλο τις δυνάμεις του «ναι» στο δημοψήφισμα, γεγονός που δείχνει ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί.

«Ένα χρόνο μετά, τα διλήμματα διαγράφονται πιο καθαρά από ποτέ, φαίνονται πιο καθαρά οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά του κ. Σαμαρά που ανταμείβεται και με αντιπροεδρία, και από την άλλη, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολλοί ενάντια στους λίγους» είπε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας την εκτίμησή του ότι στην Ελλάδα η κοινωνική πλειοψηφία διαμορφώνεται από τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα - δεν είναι τυχαίο ότι πρώτο φορά ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τα «βόρεια προάστια» και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαϊκός κόσμος». Η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνεται πλέον με όρους ταξικούς.

Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης είναι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο διαγωνισμός θα γίνει ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, επομένως οι πιέσεις των «ενδιαφερομένων» για δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων θα ενταθούν έως εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τα θέματα με τα οποία θα πλήξει την ΝΔ

  • έλλειψη προτάσεων για το ασφαλιστικό
  • στάση απέναντι στο νομοσχέδιο που θεσπίζει τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα στα υπουργεία που δεν θα αλλάζει μαζί με κάθε υπουργό
  • υπενθύμιση των 15.000 απολύσεων που σχειάζε ο Κ. Μητσοτάκης και των 7.000 απολύσεων που πρόλαβε να κάνει
  • με τις προτάσεις του ΔΝΤ ή με τις θέσεις της κυβέρνησης για υπεράσπιση του ασφαλιστικού. Ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε το δίλημμα «με το ΔΝΤ ή με τις κινητοποιήσεις», αλλά το πραγματικό δίλημμα είναι η εθνική γραμμή της μη μείωσης των συντάξεων
  • ταύτιση με τα συμφέροντα των καναλαρχών

«Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή