«Φρένο» στις ομαδικές απολύσεις στην Softex από την περιφέρεια Αττικής

«Φρένο» στις ομαδικές απολύσεις στην Softex από την περιφέρεια Αττικής
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την απόρριψη του αιτήματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας για ομαδικές απολύσεις, αποφάσισε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από σχετική εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Η περιφερειακή αρχή έφερε το θέμα προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στο περιφερειακό συμβούλιο μετά τη συνάντηση της, με το σωματείο των εργαζομένων και την Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Στην συνάντηση με το σωματείο, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων για συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Η ίδια κατά την εισήγησή της, τόνισε ότι η περιφέρεια Αττικής δεν καταδικάζει απλά τη στάση της πολυεθνικής, αλλά δηλώνει ρητά και προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεση της στο κλείσιμο του εργοστασίου και στην απώλεια έστω και μιας θέσης εργασίας, ώστε να μην προστεθούν οι περίπου 150 εργαζόμενοι της Softex στις λίστες των ανέργων.

«Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτουμε, ώστε το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δηλώνουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνουν. Το εργοστάσιο της Softex πρέπει να λειτουργήσει. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη και τα σχέδια των πολυεθνικών», τόνισε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κατά την εισήγησή της για απόρριψη του αιτήματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας για ομαδικές απολύσεις.

Νωρίτερα την απόφαση αυτή αιτιολόγησε σημείο - σημείο, βάση διατάξεων των σχετικών νόμων ο Γ.Κ. Φούρλαρης από τη γενική διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: ότι η «Διαδικασία ομαδικών απολύσεων» απαιτεί 20ήμερη προθεσμία διαβουλεύσεων μεταξύ των εργαζομένων και του εργοδότη, όπου στην περίπτωση της ύπαρξης συμφωνίας οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ισχύουν, αφού περάσουν δέκα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού στην περιφερειάρχη ή τον υπουργό Εργασίας κατά περίπτωση…

«Ομαδικές απολύσεις που γίνονται κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού είναι άκυρες».

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 1387/1983 η διενέργεια ομαδικών απολύσεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία του εργοδότη και των εργαζομένων, εξαρτάται από την παροχή ή μη έγκρισης από την αρμόδια διοικητική αρχή, η οποία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην σχετική απόφαση του εργοδότη με βάση

α) τις συνθήκες της αγοράς εργασίας,

β) την κατάσταση της επιχείρησης και

γ) το συμφέρον της εθνικής οικονομίας (βλ. ΑΠ 1541/2011).

Επειδή σε συνάντηση του σωματείου εργαζομένων με την περιφέρεια την 25-01-2016 δηλώθηκε ότι η διαβούλευση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και υπήρξε διαφωνία των εμπλεκόμενων μερών, οι δε εργαζόμενοι δήλωσαν με την από 25-01-2016 ανακοίνωσή τους ότι απορρίπτουν κάθε πρόταση της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις και το κλείσιμο της επιχείρησης. Για τους λόγους αυτούς απορρίπτεται το αίτημα της εταιρείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή