Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για ακύρωση των αυξήσεων και διορισμών στο Δημόσιο. Τον αντέχετε;

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για ακύρωση των αυξήσεων και διορισμών στο Δημόσιο. Τον αντέχετε;

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, η οποία γίνεται για να παρουσιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις προτάσεις τους για τη μεταρρύθμιση, με την κυβέρνηση να επεξηγεί πιο συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου της.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό σε διάλογο εξπρές για δέσμευση ακύρωσης των μισθολογικών αυξήσεων του Δημοσίου και τον περιορισμό των διορισμών. «Δίνετε αυξήσεις οριζόνται και πρωτίστως σε όσους υπηρετούν σε κομματικά γραφεία» δήλωσε, κάνοντας λόγο για .στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από όπου μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι. «Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο ή φοβάστε αντιδράσεις από συγγενείς φίλους που πρέπει να τακτοποιήσετε;» ρώτησε σχετικά.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών, δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, «κηρύσσει πόλεμο γενεών. Προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα, θυσιάζετε το αύριο». Παράλληλα υποστήριξε πως πολεμάει την παραγωγική Ελλάδα, μέσω της σύνδεσης των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, που «ενσωματώνει ιδεοληψία». «Θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για στρέβλωση της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού, χαριστική βολή στην ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών, τιμωρία της εργασίας. «Το ασφαλιστικό σύστημα γίνεται προνοιακό σύστημα, καταργείτε την προνοιακή δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. «Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις την 1/1/ 2019; Στέλνετε συνειδητά στο μέλλον άλυτα προβλήματα, επειδή ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019» σημείωσε. Επίσης, είπε ότι το σχέδιο είναι μη κοστολογημένο, «όλα είναι στον αέρα», μια άρνηση η οποία καθυστερεί τη διαπραγμάτευση και προκαλεί εντάσεις στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόβλημα είναι η «τρύπα» των 1,8 δισ. και σημείωσε ότι το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, να είναι συμβατό με το μακροοικονομικό περιβάλλον, να μην τιμωρεί τους συνεπείς, να ενθαρρύνει την εργασία και να διαχωρίζει την πρόνοια από την ασφάλιση. «Η αρχιτεκτονική του νόμου 3863 είναι σωστή, θεσμοθέτησε για όλους εθνική σύνταξη. Γιατί το παρουσιάζετε ως δική σας μεταρρύθμιση;» ρώτησε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Συνεχίζοντας, είπτε ότι «είχαμε συμφωνήσει σε δημιουργία τριών ταμείων. Και σε αυτή την πρόταση ακόμα επιμένουμε, το ένα ταμείο είναι λάθος».

Εν συνεχεία, παρουσίασε προτάσεις όπως η χρήση όλων των εργαλείων κατά της αδήλωτης εργασίας και την πληροφόρηση από το σύστημα «Ήλιος» για την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, ζήτησε, μεταξύ άλλων, κανονική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και συντόμευση των μεταβατικών διατάξεων του 3863. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ. «Πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές. Υπάρχει η δυνατότητα για ισοδύναμα μέτρα χωρίς πρόσθετες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, αλλά δεν άκουσα ισοδύναμο από εσάς» είπε, τονίζοντας πως η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού προσωπικά και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι πολιτικοί οφείλουν να δείχνουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και να ενώνουν την κοινωνία. «Εσείς κ. πρωθυπουργέ κάνετα το εντελώς ανάποδο. Σε 1 χρόνο μετατρέψατε την ελπίδα σε απόγνωση» είπε, ενώ, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις περί του ενός χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, είπε ότι «είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη. Υπογράψατε 3ο μνημόνιο. Κλείσατε τις τράπεζες. Αυξήσατε την ανεργία. Υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Και κάνατε μια κομματική φιέστα, ρεσιτάλ προπαγάνδας, εμπάθειας και διχασμού. Δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο, είναι πρόκληση».

Εν συνεχεία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τορπίλιζε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, υπενθυμίζοντας τη διαδήλωση για την αποδοκιμασία του σχεδίου Γιαννίτση. «Αναβάλλοντες και καταγγέλλοντες μας έφτασαν ως εδώ» είπε. Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κυρίων συντάξεων, ούτε το είχε θέσει η τρόικα, σημείωσε- «μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστιη αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους στόχους βιωσιμότητας. Και μετά ήρθατε εσείς».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. «Άκουσα την ανάλυσή σας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε; Ή μήπως ήταν βιώσιμο και με τις δικές σας παρεμβάσεις δεν έγινε;»,

«Τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν απο΄τη δικιά σας ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Εξουδετερώσατε όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Μας πήγατε τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω. Εισπράττετε ήδη την κατακραυγή και την απαξίωση από όλες τις κοινωνικές ομάδες που εξεγείρονται εναντίον σας, είτε φοράνε γραβάτα είτε δεν φοράνε» είπε, ενώ, αναφερόμενος στα περί διαλόγου με τους αγρότες, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Μήπως πρέπει να πάτε εσείς στα τρακτέρ να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως πηγαίνατε τότε;».

Μητσοτάκης: Ήσασταν με τα τρακτέρ, μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι καταβάλλει προσπάθεια «να μας ταυτίσετε με το ΔΝΤ και τους δανειστές. Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Στεκόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, υπενθύμισε επιστολή που είχε αποσταλεί στις 23/6/2015, στην οποία αναφερόταν ότι «ζητούμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε συνεχόμενη συνεργασία». «It's the IMF, Euclid!» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εν συνεχεία άσκησε έντονη κριτική στους ισχυρισμούς Τσίπρα περί επιτυχούς πορείας των οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Βαρουφάκη και τις διαρροές άλλων υπουργών. «Τι πραγματικά γνωρίζατε από όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης και από όσα διαρρέουν οι άλλοι υπουργοί σας. Μη νομίζετε ότι τα ερωτήματα αυτά θα μείνουν αναπάντητα. Θα έρθει η ώρα τους, όχι σήμερα».

«Μου είπατε να διαλέξω αν πρέπει να είμαι με τα τρακτέρ ή το ΔΝΤ. Δεν είμαι με κανέναν. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ, μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Περί της επικουρικής ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από τη φύση της είναι διμερής, από εργαζόμενους και εργοδότες, σε αντίθεση με την κύρια που είναι τριμερής. «Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος λέει απλά ότι οι επικουρικές πρέπει να καλύπτονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών...είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν και οι επόμενες γενεές» σημείωσε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές επειδή είναι ένα δίκαιο και σωστό μέτρο». Επίσης ζήτησε διευκρινίσεις όσονα φορά στη ρήτρα βιωσιμότητας.

Όσον αφορά στις επαναπροσλήψεις, απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, είπε ότι «καλύτερα να μη μιλάτε εσείς, ακόμα δεν έχετε δώσει απαντήσεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά με το 12%. Θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικός». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των διοικητών των νοσοκομείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδίωξε να κάνει μια κομματική εκκαθάριση- παραδεχόμενος ότι «και εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Ήμουν και από αυτούς που δημόσια είχαν ασκήσει κριτική στη λογική των ποσοστώσεων. Όταν κάνετε τα ίδια, μην επικαλείστε ηθικό πλεονέκτημα».

Καταλήγοντας, είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ότι ότι πάλι έγινε συζήτηση που, «τουλάχιστον από μέρους σας δεν είχε στοιχεία», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις σας. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών;». Ακόμα, απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στη σιωπηλή πλειοψηφία. Για να μοιράσεις τον πλούτο πρέπει να τον δημιουργήσεις. Αν περιμένω από τον Τσακαλώτο με τις νεομαρξιστικές του ιδεολογίες να δημιουργήσει πλούτο, φοβάμαι ότι θα περιμένω πολύ».

Δημοφιλή