Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 27 Μαρτίου

Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 27 Μαρτίου
sooc

Έως την ερχόμενη Δευτέρα τοποθετούν κοινοτικοί παράγοντες την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς ήδη αυτή την εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ενισχύθηκαν προκειμένου να ολοκληρώσουν την συλλογή των στοιχείων που τους έχουν αναθέσει οι επικεφαλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόθεση των δανειστών είναι η επιστροφή των επικεφαλής να γίνει όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική δουλειά προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση επί συγκεκριμένων στοιχείων. Όπως αφήνουν να εννοηθεί η καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχε αποστείλει ποσοτικοποιημένα στοιχεία (αναλογιστική μελέτη) για την πρόταση της, γεγονός που δεν επέτρεπε στους θεσμούς να ελέγξουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, πλέον η οι δανειστές έχουν ολοκληρωμένη εικόνα γεγονός που τους επιτρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα. Στόχος, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει στο ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση που θα δημιουργήσει αναταράξεις στην δοκιμαζόμενη Ευρωπαϊκή οικονομία.

Ήδη σε δηλώσεις τους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για τη δυνατότητα, αλλά και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση η αξιολόγηση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, μιλώντας μάλιστα για αλλαγή κλίματος σε σχέση με τις περσινές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι προθέσεις από την πλευρά των δανειστών για «επιτάχυνση» των διαδικασιών δεν σημαίνει ότι θα χαριστούν στην κυβέρνηση ή θα υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις που ήδη έχουν εγείρει.

Τα μέτωπα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι θεσμοί φαίνεται να έχουν μοιράσει ρόλους προκειμένου ο καθένας να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά του σε διαφορετικά πεδία της διαπραγμάτευσης. Δεδομένο είναι ότι το ΔΝΤ θα ασχοληθεί με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τα οποία επιστρέφουν στο τραπέζι με το Ταμείο να απαιτεί και πάλι την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την εισαγωγή του θεσμού της ανταπεργίας.

Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας μέχρι το 2019 και τους στόχους που θα προβλέπει για τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτόν το τομέα θα γίνει και η συζήτηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων, εφόσον οι θεσμοί δεν πειστούν από την κυβέρνηση ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των φορολογικών εσόδων αρκεί προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί

Αντίστοιχα στο μικροσκόπιο θα μπουν και τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δάνεια, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει, σχετικά με τους όρους πώλησης τους από τις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η δυνατότητα πώλησης όλων ανεξαρτήτως των δανείων, με μόνη εξαίρεση όσων θα έχουν ενταχθεί στο «Νόμο Κατσέλη».

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αν και οι προθέσεις των δανειστών είναι ξεκάθαρες ώστε να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στην πώληση των δανείων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως εξηγούν, πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών είναι σε πρώτη φάση να πουληθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απελευθέρωση της πώλησης των δανείων θα αποτελέσει φόβητρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Δημοφιλή