Προσφυγή φορέων του χώρου του οίνου στο ΣτΕ για ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί

Προσφυγή φορέων του χώρου του οίνου στο ΣτΕ για ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί
Two glasses with red wine with sun reflection, sea, sunset on beach at the background. Summertime vacation concept
Two glasses with red wine with sun reflection, sea, sunset on beach at the background. Summertime vacation concept
Kisa_Markiza via Getty Images

Nα μπει στον... πάγο και να ακυρωθεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που επιβλήθηκε στο κρασί, ζητάνε εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του οίνου, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάνε την έκδοση προσωρινής διαταγής και απόφασης αναστολής, υποστηρίζοντας ότι, η επιβολή του ειδικού φόρου είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Στην προσφυγή τους οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες, ζητάνε να καταργηθεί ο ΕΦΚ, που ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού), καθώς και οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις, που επιβλήθηκαν αναδρομικά (και καταλαμβάνουν και την παραγωγή του 2015).

Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι, ο φόρος επιβάλλεται στο “τελικό προϊόν”, που αφορά το προϊόν, το οποίο προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και μετά την πρώτη απολάσπωση, ενω με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το “τελικό προϊόν” του περασμένου έτους

Στα επιχειρήματα τους επικαλούνται ότι, στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%, γεγονός, που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι, η επιβάρυνση θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει συνταγματικές αρχές, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, καθώς και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Δημοφιλή