ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/01/2016 03:40 EET | Updated 27/01/2016 03:43 EET

Βελτιωμένες προτάσεις στους επαγγελματίες επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Χαμηλότερες επιβαρύνσεις για εισφορές και φορολογία

sooc

Νέο σχέδιο με χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη φορολογία που στο σύνολο τους δεν θα ξεπερνούν το 25% για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους δανειστές αλλά και στους επαγγελματίες βελτιωμένες προτάσεις που επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες, με στόχο σε μια μεταβατική περίοδο να περιοριστεί το συνολικό βάρος από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και χαμηλότερο φόρο εισοδήματος που εξετάζει παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών.  Αυτά τα σενάρια θα ελεγχθούν από τους δανειστές προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας να καταλήξει στον τελικό κανόνα με στόχο να μετριάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Το σχέδιο προβλέπει η επιπλέον συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 12%-15% για εισοδήματα από 10.000 ώς και 20.000 ευρώ και το 25% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Από  τις 30.000 ευρώ και επάνω, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρχει κλιμακωτή επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους προκειμένου τα υψηλά εισοδήματα να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα χαμηλότερα και τους νέους επαγγελματίες. 

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, στη νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές θα εφαρμοστεί ένας «κόφτης» στις επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ, ο οποίος θα συνδυαστεί με ελαφρύνσεις του φόρου εισοδήματος που εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών. 

Το συγκεκριμένο σενάριο το επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα ξεκίνησαν να «τρέχουν» συνδυαστικά τα σχέδια για τις εισφορές και το φόρο εισοδήματος, προκειμένου να «κουμπώσουν» τα δύο σενάρια μεταξύ τους.  

Στόχος είναι τα νέα στοιχεία να παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε αυτά να συγκριθούν με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές και να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα κοινό σχέδιο, που θα συζητηθεί με τους επικεφαλής όταν επιστρέψουν στην Αθήνα.

Τριήμερος έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια

Παράλληλα με τα νέα σενάρια που θα «τρέχουν» στην κυβέρνηση, από σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρώτο «κρας τεστ» το οποίο ξεκινά στο υπουργείο Εργασίας  για την πρόταση μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και των βελτιώσεων τις οποίες εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής. Έως και την Παρασκευή τα ενισχυμένα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να περάσουν από «κόσκινο» το σχέδιο της κυβέρνησης, με σκοπό να σχηματίσουν ολοκληρωμένη γνώμη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν σε μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ώστε να δοθεί το πράσινο φως στου επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και να ξεκινήσει και επίσημα η αξιολόγηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εργασίας έχουν προετοιμάσει τη «γραμμή άμυνας» ώστε να διασφαλίσουν ότι με την ποσοτικοποίηση των προτάσεων θα πείσουν τους δανειστές, προκειμένου να περιοριστούν οι απαιτήσεις τους για επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και στο σύνολο της κρατικής δαπάνης.

Sponsored Post