«Καρφιά» Μουζάλα για το προσφυγικό. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φτιάχνουν κλίμα με διαρροές»- Επικριτικός για τη στάση Καμμένου

«Καρφιά» Μουζάλα για το προσφυγικό. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φτιάχνουν κλίμα με διαρροές»
EUROKINISSI

Βολές με στόχους εντός αλλά και εκτός εκτόξευσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μαζάλας ο οποίος με δεδομένες τις διαρκείς φήμες και φαινομενικές παρασκηνιακές συζητήσεις για αποβολή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, επέμεινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς δεν υπάρχει νομική διαδικασία για κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος δε σε πιθανό «κλείσιμο» των συνόρων υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση το ΣΚΑΪ πως «εάν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα... Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους». Στην ίδια συνέντευξη άφησε αιχμές για τη στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου στο προσφυγικό, λέγοντας πως «κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

Πάντως, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι στην Ευρώπη «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές». «"Πνίξτε τους", είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» ανέφερε για τον Βέλγο υπουργό, Τέο Φράνκεν.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστυετικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Δανίας να παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες, σημείωσε: «Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή» και πρόσθεσε: «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας , ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» υπογράμμισε.

Tέλος τόνισε ότι στη συνεδρίαση του Κολλεγίου, σήμερα Τετάρτη, θα συζητηθεί η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά ανέφερε πως «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ώς τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου. Για τις καθυστερήσεις φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Άμυνας, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ' ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

Δημοφιλή