«Καλωσόρισες, φίλε μου»: Σε διευρυμένη συνεργασία συμφώνησαν Τσίπρας - Νετανιάχου

«Καλωσόρισες, φίλε μου»: Σε διευρυμένη συνεργασία συμφώνησαν Τσίπρας - Νετανιάχου

Σε μια συμβολική ημέρα, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών. Οι βασικοί τομείς συνεργασίας έχουν να κάνουν με την ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτων, τεχνολογία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια εκφράστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για τον Έλληνα ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «φίλο» του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.«Οι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος», τόνισε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα έναν αληθινό φίλο του Ισραήλ, δύο χώρες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία πραγματική συμμαχία, όπως είπε.

Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τις θέσεις της Ελλάδας προς το Ισραήλ στα διεθνή φόρα. «Καλωσόρισες στην Ιερουσαλήμ, καλωσόρισες φίλε μου!», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια, ωστόσο θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, ότι «από όσα έγιναν στο παρελθόν μπορούμε να διαμορφώνουμε συνείδηση για να αποφύγουμε κακοτοπιές», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μία ουδέτερη ζώνη, αλλά πήρε μέρος για να υπερασπιστεί το δίκαιο.

Κάλεσε δε τον κ. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους.

Αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι υπουργοί υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτων, της τεχνολογίας, αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Εξετάστηκαν επίσης οι αγωγοί αερίου αλλά και η σύνδεση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευχαρίστησε δε την ισραηλινή κυβέρνηση για τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγική κρίσης, με τη αποστολή ανθρωπιστικού υλικού αλλά και με τις οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια.

Από τις δηλώσεις δεν έλειψε και η αναφορά στην Παλαιστίνη -θυμίζουμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης».

«Όταν δύο ηγέτες χωρών που θεωρούνται φίλες χώρες, πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Έτσι, εξέφρασα στον φίλο πρωθυπουργό Νετανιάχου την ανησυχία μας για την αύξηση επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών αλλά επίσης εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την επανέναρξη των συνομιλιών».

Τσίπρας - Νετανιάχου

Δημοφιλή