ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 18:12 EET | Updated 28/01/2016 18:13 EET

Εκτροχιάζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία: Η συριακή αντιπολίτευση σκοπεύει να μην παραστεί στη Γενεύη

FreedomHouse/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν στη Γενεύη την Παρασκευή, εκτροχιάζοντας την πρώτη προσπάθεια μέσα σε δύο χρόνια διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό τους πενταετούς εμφυλίου.

Συμβούλιο της αντιπολίτευσης το οποίο συνεδρίασε στο Ριάντ ανακοίνωσε πως αντιπροσωπεία του «σίγουρα» δεν θα πάει στη Γενεύη την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει πειστικές απαντήσεις όσον αφορά στα αιτήματα περί βημάτων καλής θέλησης- όπως η παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών και των αποκλεισμών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η αποτυχία έγκαιρης εκκίνησης των συνομιλιών αντανακλά τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την όλη ειρηνευτική προσπάθεια, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Σημειώνεται ότι η συριακή κυβέρνηση ανακτά εδάφη από τους αντάρτες, με στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν και τη Ρωσία. Όπως έχει δηλώσει, είναι έτοιμη να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες ο Σταφάν ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, σχεδιάζει να λάβουν χώρα εμμέσως.

Εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης έχει αναφέρει πως η αντιπροσωπεία ενδεχομένως να παραστεί εάν τα αιτήματα ικανοποιηθούν εντός μίας ή δύο ημερών, αλλά οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο φαίνονται πλέον πολύ λίγες.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τον ντε Μιστούρα, το γραφείο του οποίου είχε βγάλει μήνυμα σε βίντεο προς τον συριακό λαό, όπου έλεγε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν εντός των ημερών.