«Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία», το φετινό αφιέρωμα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

«Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία», το φετινό αφιέρωμα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
youtube

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνδιοργανώνει, από τις 7 Φεβρουαρίου έως 24 Απριλίου, με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και για ένατη συνεχή χρονιά, το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Στο σινε «Λαΐς», τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο, ο θεματικός άξονας είναι αφιερωμένος εφέτος στον «Κινηματογράφο και ομοφυλοφιλία».

Για το ακανθώδες κοινωνικά, ψυχικά αλλά και πολιτικά, θέμα της ομοφυλοφιλίας λένε χαρακτηριστικά με την ευκαρία των προβολών, οι διοργανωτές ψυχίατροι:

«Το 1973 η ομοφυλοφιλία διαγράφεται από τον Αμερικάνικο κατάλογο ψυχικών νοσημάτων και το 1992 από τον αντίστοιχο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κοινωνικό στίγμα όμως και οι διακρίσεις που υφίστανται τα ομοφυλόφιλα άτομα τους δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής. Η συνάντηση της «γλώσσας του κινηματογράφου», με την παγκόσμια και καθολική της εμβέλεια, με τον επιστημονικό λόγο της Ψυχιατρικής βοηθά στην ανάδειξη, κατανόηση και συνειδητοποίηση απωθημένων και άρρητων ψυχικών και κοινωνικών κατασκευών».

Οι προβολές των ταινιών λοιπόν και οι συζητήσεις που ακολουθούν, θα δώσουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν διαφορετικές εποχές από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης όπου υπήρξε μια έκρηξη κοινωνικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης, στη βαρβαρότητα του φασισμού και του ναζισμού, στον συντηρητισμό της Θατσερικής Αγγλίας, στον κύκλο των διανοούμενων της Ν. Υόρκης έως τη σημερινή Ελλάδα της μετανάστευσης, της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Το πρόγραμμα προβολών και οι ομιλητές των συζητήσεων που ακολουθούν τις προβολές είναι οι εξής:

7 /2 «Ξεχωριστή μέρα»: ομιλητές Νατάσσα Χασιώτη, Χρυσή Γιαννουλάκη, Γρηγόρης Μανιαδάκης

21/2 «Παρθένες με στολή» : ομιλητές Νάντια Μπεριανάκη, Μαρία Διαλλινά

6/3 «Pride»: ομιλητές Νίκος Τζαβάρας, Τάσος Ψιμάρας

20 /3 «7 Θυμοί» :ομιλητές Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Χρήστος Βούπουρας, Στέλιος Κρασανάκης

10/4 «A Single Man»: ομιλητές Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ελισάβετ Παπανδρέου, Γιάννης Μαλογιάννης

24/4 «Love is strange»: ομιλητές Λουκάς Αθανασιάδης, Ηλίας Βλάχος, Αργυρώ Κυριαζή

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή