Transparency International: H Ελλάδα πιο διεφθαρμένη από την Γκάνα και τη Σαουδική Αραβία

Transparency International: H Ελλάδα πιο διεφθαρμένη από την Γκάνα και τη Σαουδική Αραβία
Sooc

Τον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς έβγαλε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Transparency International που έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ΜΚΟ δημοσιεύει από το 1995 τον δείκτη CPI (Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά) και το Βαρόμετρο της Παγκόσμιας Διαφθοράς, δίνοντας έμφαση κυρίως σε θεσμούς - νομοθεσίες και κυβερνητικές δράσεις χωρών και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις φυσικών προσώπων ή άλλες εξατομικευμένες περιπτώσεις. Ο δείκτης βασίζεται στις γνώμες ειδικών και μετρά κυρίως την πολιτική διαφθορά.

Σύμφωνα με τον φετινό δείκτη, το 68% των χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαφθοράς. Όπως δείχνει λίστα που δημοσίευσε η ΜΚΟ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, με την λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, τη Δανία, να βρίσκεται στην πρώτη και την τελευταία, τη Σομαλία, να βρίσκεται στην 167η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας μοιράζεται την ίδια θέση με τη Ρουμανία, ενώ είναι άξιο προσοχής ότι χώρες όπως η Γκάνα, η Κούβα, το Κουβέιτ, η Μαλαισία και η Σαουδική Αραβία είναι λιγότερο διεφθαρμένες από την δική μας.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Όσον αφορά τις πιο διεφθαρμένες, αυτές βρίσκονται κυρίως στην Αφρική και τη Μέσα Ανατολή. Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι: η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Σουδάν.

Δημοφιλή