Μουζάλας: Έχω κι εγώ ανησυχίες για τις απειλές για το προσφυγικό. Η Ευρώπη είναι σε πανικό

Μουζάλας: Έχω κι εγώ ανησυχίες για τις απειλές για το προσφυγικό. Η Ευρώπη είναι σε πανικό
Eurokinissi

Για την συνέντευξη που έδωσε στο BBC αναφορικά με την πρόταση του Βελγίου να «ρίχνουμε τους μετανάστες πίσω στη θάλασσα», για όσα ακούγονται για την κατάργηση της Σένγκεν, αλλά και για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ έχω ανησυχίες, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό, δηλαδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις», είπε αναφερόμενος στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και τόνισε ότι θα παλέψει ώστε να φύγουν από το τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρώπη προτάσεις περί εξόδου της χώρας μας από την Σένγκεν. Όπως ο ίδιος είπε, είναι εντυπωσιακό ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σέγκεν είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα», καθώς όπως είπε: «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

Αναφερόμενος στην παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, με προειδοποιητικά σήματα προς την Ελλάδα, εφόσον δεν ολοκληρώσει τα hotspots σε τρεις μήνες, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάνημα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες», εξήγησε, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες για τις καθυστερήσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πιθανό αίτημα προς την Ελλάδα να μειώσει τις ροές ώστε να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι το πρόβλημα πηγάζει από την Τουρκία.

«Πώς να τις μειώσει η Ελλάδα τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;», αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά την συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Newsnight του BBC, όπου δήλωσε ότι το Βέλγιο πιέζει τη χώρα μας να ρίχνει τους πρόσφυγες στην θάλασσα ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές εισροές στην Ευρώπη, ο κ. Μουζάλας εξήγησε: «Το επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σέγκεν στη σύνοδο των υπουργών, ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από την Σένγκεν, ο υπουργός είπε:«Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

Σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε η ελληνική πλευρά για την μείωση των ροών, ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις - κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες - μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία».

Δημοφιλή