Σάλος με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα για τη 17Ν

Σάλος με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα για τη 17Ν
Eurokinissi

«Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑFM» με αφορμή την ματαίωση της παράσταση «Ισορροπία του Nash» και τις τοποθετήσεις του αναφορικά με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Ο κ. Μπαλαούρας αρχικά εξέφρασε την αντίθεσή του στο κατέβασμα του έργου λέγοντας ότι «τα έργα, όλη η πνευματική μάλλον δημιουργία, πρέπει να παρουσιάζεται»

Ωστόσο στο ερώτημα για το εάν θα έχει το ίδιο δικαίωμα ένα έργο βασισμένο σε μαρτυρία του Ρουπακιά.

«Τυπικά έχει δικαίωμα, αλλά κοιτάξτε να δείτε εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, όταν προάγεις ας πούμε την βία και ιδιαίτερα την ανεξέλεγκτη βία, την φασιστική… Με ποια έννοια λέω ανεξέλεγκτη; Ότι μιλάς, ας πούμε, για εθνοκαθάρσεις κτλ». Στο σημείο αυτό οι δημοσιογράφοι του ραδιοφωνικού σταθμού τον ρώτησαν ποια ήταν η διαφορά με τον Ξηρό.

«Είχε μια άλλη ταυτότητα, κακώς, δεν υποστηρίζω τίποτα. Δεν είναι το ίδιο. Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου. Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο (ιδεώδες), σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν. Ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο, δεν είναι ο κακός ο συγκεκριμένος, που είναι ο τραπεζίτης, ο καπιταλιστής. Απλώς η αξία είναι ριζικά αναφαίρετο δικαίωμα, αλίμονο, δηλαδή ο άνθρωπος οτιδήποτε και να ‘ναι, δεν μπορείς να σκοτώσεις. Και δολοφόνοι ειδεχθείς, ας πούμε κτλ., δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης μάλλον. Αλλά λέω άλλο πράγμα: κακώς είχαν ένα σκεπτικό, που δεν στέκει με τίποτα, όμως είχαν μια διαφορετική αντίληψη. Δηλαδή, αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις, για κάποια συγκεκριμένα άτομα-κόμβους για να δημιουργήσουνε μια ταραχή, να ξεσηκωθούνε οι μάζες να πάρουν την εξουσία». Είπε στο BHMAFM ο κ. Μπαλαούρας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ευαισθησία προς τους τρομοκράτες» με αφορμή τόσο τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα ότι «οργανώσεις, όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου» αλλά και η αόριστη αναφορά, όπως σχολιάζει η ΝΔ, του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για «δράση ένοπλων ομάδων».

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως και οι δύο, επιμελώς ξεχνούν τη λέξη τρομοκρατική πριν την «οργάνωση» και την «ένοπλη ομάδα». «Η ευαισθησία τους απέναντι σε καταδικασμένους τρομοκράτες είναι γνωστή. Αλλά να τους βαφτίζουν σχεδόν “ανθρωπιστές” ξεπερνά κάθε όριο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Στην αντεπίθεση ο Μάκης Μπαλαούρας

«Διαστρέβλωση» από τα «παπαγαλάκια της διαπλοκής», κατήγγειλε λίγο αργότερα με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαστρέβλωση των δηλώσεών μου σε σημερινή συνέντευξή στο Βήμα FM δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από το να πληγεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο βουλευτής και υπογραμμίζει ότι η αντίθεσή του σε κάθε μορφή βίας, όπως και η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι δεδομένες μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του στην Αριστερά. «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα στα παπαγαλάκια της διαπλοκής», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα έδρανα τη Βουλής περίμενε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Όμως το θέμα δεν έληξε εκεί και συνεχίστηκε στη Βουλή που σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ 'Αδωνη Γεωργιάδη.

«Όταν ο κ. Μπαλαούρας λέει ότι η 17Ν είχε ιδεολογία υπέρ του ανθρώπου -ποιών; αυτών που δολοφονούσαν-, δεν μπορούμε να σας έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Μπαλαούρα.

«Περίμενα την επίθεση. Να βάλουν όμως προμετωπίδα τον ακροδεξιό 'Αδωνι Γεωργιάδη δεν το περίμενα», σχολίασε ο κ. Μπαλαούρας, που ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού, ενώ υποστήριξε ότι δεν μεταφέρθηκαν όσα ακριβώς είχε πει στη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξε την αντίληψη της 17Ν, ενώ επικαλέστηκε και απόσπασμα από τα όσα είχε πει, με το οποίο εξέφραζε την διαφωνία αλλά και την καταδίκη του για τις δολοφονίες.

«Δεν υπάρχει διαβάθμιση στους δολοφόνους και δεν μπορείτε να έρχεστε στη Βουλή και να τους δικαιολογείτε. Είστε μέλος της κυβέρνησης και δεν είναι νοητό έστω και εμμέσως να τους υπερασπίζεστε», αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης.

«Διαφωνώ με την αντίληψη των μελών της 17Ν διότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αναφαίρετη», ανταπάντησε ο κ. Μπαλαούρας.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή