Η συριακή αντιπολίτευση αποφάσισε να συμμετέχει στις συνομιλίες στη Γενεύη

Η συριακή αντιπολίτευση αποφάσισε να συμμετέχει στις συνομιλίες στη Γενεύη
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα
ASSOCIATED PRESS

Ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης αποφάσισε να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, οι οποίες άρχισαν την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα το έκανε, απειλώντας με εκτροχιασμό τη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, μέχρι και την τελευταία στιγμή η Επιτροπή Υψηλών Διαπραγματεύσεων (HNC) επέμενε ότι δεν θα παραστεί. Ο εν λόγω συνασπισμός/ φορέας, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο ένοπλες οργανώσεις, όσο και πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Άσαντ, επέμενε ότι πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις εναντίον πόλεων πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αργά την Παρασκευή, εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το HNC καταφθάνει στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, και τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, δεν θα γίνει διαπραγμάτευση απευθείας με τη συριακή κυβέρνηση.

Ο ντε Μιστούρα άνοιξε τις συνομιλίες την Παρασκευή συναντώντας αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης. Όπως είπε, αν και δεν είχε λάβει ακόμα επίσημη ενημέρωση ότι θα συμμετέχει και το HNC, ανέμενε συνάντηση μαζί του την Κυριακή. Σημειώνεται πως μεγάλες προσπάθειες για να πάει η αντιπροσωπεία του HNC στη Γενεύη κατέβαλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης κατέφθασε την Παρασκευή το απόγευμα στη Γενεύη, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στις διαπραγματεύσεις δεν συμμετέχουν οι Κούρδοι, που αποτελούν σημαντικό πόλο ισχύος στη βορειοανατολική Συρία και έχουν αποδείξει ότι είναι μια από τις λίγες δυνάμεις που μπορούν να πάρουν εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος, κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το HNC υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες, με τις αντιπροσωπείες να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και αξιωματούχους του ΟΗΕ να κινούνται μεταξύ τους. Ανώτερο στέλεχος του HNC δήλωσε ότι θα αποσταλούν 30 με 35 άτομα στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.

Δημοφιλή