ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 16:37 EET | Updated 30/01/2016 16:37 EET

Στην Ιταλία διαδηλώνουν κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης

Anadolu Agency via Getty Images
ROME, ITALY - JANUARY 30: Italians hold banners as they protest against the law proposal, by Democratic Party Senator Monica Cirinna, to give gay civil partnerships legal status during the 'Family Day' rally, in Rome, Italy on January 30, 2016. (Photo by Baris Seckin/Anadolu Agency/Getty Images)

Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να διαδηλώσουν ενάντια σε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά την ψήφιση ανάλογου νομοσχεδίου στην Ελλάδα, η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα της Δύσης που δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια επέκταση.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλική Γερουσία άρχισε να εξετάζει το νομοσχέδιο την Πέμπτη, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασκεί πιέσεις εδώ και χρόνια στη χώρα να αλλάξει τη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή, αντίμαχοι ενός τέτοιου συμφώνου συγκεντρώθηκαν με την στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 διαδήλωση με τίτλο «ημέρα της οικογένειας» είχε αναγκάσει την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι να εγκαταλείψει σχέδιο επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στους ομοφυλόφιλους.

Το Συμβούλιο Ιταλών Επισκόπων ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι με το νέο νομοσχέδιο το σύμφωνο συμβίωσης θα έχει την ίδια βαρύτητα με τον γάμο, ενώ οι ίδιοι φοβούνται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να υιοθετήσουν παιδιά. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι η παραδοσιακή οικογένεια, αυτή στην οποία υπάρχει πατέρας και μητέρα, είναι «αυτό που θέλει ο Θεός».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, δηλώνει βέβαιος ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, αν και η καθολική πλατφόρμα του κόμματός της δηλώνει ενάντια στο νομοσχέδιο.