Τι τρώνε για πρωινό σε όλο τον κόσμο; Οι 14 εκδόσεις της HuffPost μοιράζονται το παραδοσιακό πρωινό της χώρας τους

Τι τρώνε για πρωινό σε όλο τον κόσμο; Οι 14 εκδόσεις της HuffPost μοιράζονται το παραδοσιακό πρωινό της χώρας τους

Εσείς τι φάγατε σήμερα το πρωί; Στην Ελλάδα έχουμε μία σειρά από παραδοσιακά προϊόντα, όπως τυριά και αλλαντικά που αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και του πρωινού μας γεύματος. Αυτό ισχύει για όσους από εμάς τρώμε πραγματικά πρωινό, ένα πολύ σημαντικό γεύμα που δεν πρέπει να παραλείπουμε.

Έτσι, επικοινωνήσαμε με όλες τις εκδόσεις της Huffington Post και τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας πως ξεκινάνε την ημέρα τους και ποια είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που πρωταγωνιστούν στο πρωινό τραπέζι κάθε χώρας. Το αποτέλεσμα, είναι 14 λαχταριστές φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν τις διατροφικές συνήθειες σε κάθε γωνιά της γης.

Πάρτε, λοιπόν, μία γεύση από την γαστρονομική ιστορία 14 χωρών (μαζί με την ελληνική) μέσα από το πρωινό γεύμα κάθε χώρας.

Αυστραλία

Από την Αυστραλέζικη έκδοση της Huffington Post μας απάντησε η Leigh Campbell «Το τοστ με αβοκάντο είναι πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία. Δεν το χορταίνουμε το αβοκάντο (το αποκαλούμε “άβο”) και θα το βρείτε στα περισσότερα μενού των καφέ, αλλά και στα σπίτια. Οι Αυστραλοί μας αρέσει να το συνδυάζουμε με πολύσπορο ψωμί και λεμονάδα. Θα το βρείτε συχνά στους καταλόγους ως «αβοκάντο πουρέ» μαζί με ντομάτα και φέτα ή χαλούμι. Είναι γευστικό, σε χορταίνει και είναι ιδανικό για χορτοφάγους.

Βραζιλία

«Το πρωινό στην Βραζιλία είναι συνήθως ένα ελαφρύ γεύμα», μας είπε η Luciana Sarmento «Δεν είναι τόσο περιεκτικό όσο το μεσημεριανό, οπότε δεν θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο γευστικό. Οι περισσότεροι στην Βραζιλία τρώμε για πρωινό ψωμί, βούτυρο, μερικές φορές μαρμελάδα, τυρί, καφέ ή καφέ λάτε. Τα φρούτα είναι, επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι του πρωινού. Συνήθως έχουμε χυμό πορτοκάλι (έτοιμο ή φρεσκοστυμμένο), παπάγια, μπανάνα ή πεπόνι (μερικές φορές με δημητριακά και μέλι).

Καθώς η Βραζιλία είναι μεγάλη χώρα, το πρωινό μπορεί να αλλάζει ανά περιοχή. Στο βορειοανατολικό κομμάτι, για παράδειγμα, τρώνε “μανιόκα”, μία τοπική ρίζα που μοιάζει με γλυκοπατάτα. Μπορεί να μαγειρευτεί ή να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ακόμα και να πάρει την μορφή αλευριού (άμυλο ταπιόκας), που είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την χώρα».

Καναδάς

«Χάρη στην εποχικότητα του Καναδά, υπάρχουν δύο ειδών πρωινά: το υγιεινό και αυτό που μας αρέσει», διευκρίνισε η Rebecca Zamon «Για το υγιεινό πρωινό πολλοί προτιμούν smoothies, χρησιμοποιώντας γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, μέχρι σπόρους chia και σπανάκι.

Από την άλλη, το πρωινό που αγαπάμε βασίζεται στο ψωμί, σε κάθε του μορφή. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία από το πρωινό έκπληξη στα γραφεία της AOL στον Καναδά, υπάρχουν κρουασάν, μάφιν, μπέιγκελ, ενώ τα pancakes και το French toast είναι ιδιαίτερα αγαπημένο τα Σαββατοκύριακα. Στο μεταξύ, ένα μπολ με δημητριακά είναι πάντα μια καλή επιλογή και όχι μόνο για πρωινό, αλλά και για βραδινό όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο σπίτι».

Γαλλία

«Στην Γαλλία το πρωινό σχετίζεται με το βούτυρο.Το πιο κοινό πρωινό είναι φρέσκο ψωμί μπαγκέτα ψημένο, αλατισμένο βούτυρο, μαρμελάδα, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι και καφέ αμερικάνο ή lungo», μας είπε η Sandra Lorenzo « Μην ανησυχείτε, δεν ξέχασα τα κρουασάν! Συνήθως τα τρώμε το Σάββατο και την Κυριακή γιατί δεν έχουμε χρόνο να πηγαίνουμε στον φούρνο κάθε πρωί. Ότι τρώμε κρουασάν ή τσουρέκι με σοκολάτα, δεν σημαίνει ότι το ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα βγαίνει από την εξίσωση. Κι αν είναι δυνατόν προτιμάμε φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Θα φάμε κρουασάν μέσα στην εβδομάδα αν, για παράδειγμα, έχουμε αργήσει στην δουλειά και το να πάρουμε ένα κρουασάν από τον κοντινότερο φούρνο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φάμε κάτι πριν την δουλειά. Πολλοί είναι εκείνοι που τρώνε και δημητριακά με γάλα.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 1 στους 5 Γάλλους δεν τρώνε πρωινό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν ξεχνάμε αυτό το γεύμα, το οποίο διαρκεί κατά μέσο όρο 14 λεπτά».

Γερμανία

Aπό τη Γερμανική έκδοση μας μίλησε η Lea Kosch «Οι Γερμανοί συνήθως το πρωί τρώνε ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, αλλαντικά και αβγό μελάτο. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ένα μεγάλο φλιτζάνι από τον χειρότερο καφέ φίλτρου θα μπορείτε να βρείτε. Αν και οι Γερμανοί έχουν ανακαλύψει την γοητεία του καπουτσίνο ή του λάτε, πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν να πίνουν σκέτο καφέ φίλτρου. Υπάρχει και μία πιο γλυκιά εκδοχή του πρωινού και περιλαμβάνει ψωμί με μαρμελάδα, χυμό πορτοκάλι και δημητριακά (για όσους θέλουν κάτι πιο υγιεινό).

Η βαυαρική εκδοχή του πρωινού είναι πολύ διαφορετική. Οι Βαυαροί τρώνε δύο λουκάνικα από μοσχάρι με γλυκιά μουστάρδα και πρέτζελ για πρωινό. Οι πιο σκληροπυρηνικοί δε, συνοδεύουν το πρωινό με μπίρα! Επίσης υπάρχει ένας παλιός κανόνας της Βαυαρίας που λέει ότι είναι αδίκημα να τρως μοσχαρίσια λουκάνικα μετά το μεσημέρι».

Ελλάδα

Λίγοι είναι οι Έλληνες που τιμούν πραγματικά το πρωινό. Οι περισσότεροι από εμάς, προτιμούν να πίνουν έναν καφέ στα γρήγορα και να τσιμπάνε ένα τοστ ή ένα κουλούρι στο γραφείο.

Παρ' ολ' αυτά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι τιμούν ευλαβικά το πρωινό και, μάλιστα επιλέγουν ένα τυπικό ελληνικό πρωινό. Αυτό, συνήθως αποτελείται από ελληνικό καφέ, ένα αβγό βραστό (κατά προτίμηση όχι πολύ σφιχτό- αν και είναι θέμα γούστου), γιαούρτι με μέλι και καρύδια και ψωμί με τυρί φέτα, ντομάτα και ελαιόλαδο.

Τα τελευταία χρόνια, το brunch έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Ελλάδα, με επιρροές από το αμερικάνικο πρωινό με αβγά ποσέ, pancakes ή αβγά τηγανιτά με μπέικον.

Ινδία

Photo credit: Ganesh Tanti

Η Aashmita Nayar μας περιέγραψε τι τρώνε για πρωινό στην Ινδία. «Στην φωτογραφία φαίνεται μία κούπα τσάι με μερικά μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, γαρίφαλο και κανέλα, μαζί με ένα είδους αλμυρό κέικ (idlis) με κοκκινοπίππερο, δύο ειδών μαρμελάδες και τσάι τύπου Gunpowder, καθώς και λίγα φύλλα κάρυ.

Συχνά, οι περισσότεροι Ινδοί προτιμούν το φαγητό τους ζεστό και μας αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά. Επίσης υποφέρουμε από αυτό που λέμε «πρόβλημα επιλογής». Επειδή συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές κουλτούρες, έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά το πρωινό. Πέρα από τα κλασσικά δημητριακά και τα αβγά με ψωμί, ένα είδος ψωμιού (paranthas) ανταγωνίζονται με το παραδοσιακό πιάτο cheela στον Βορρά, ενώ το Misal Pav (ένα κάρυ με ρίζες) και το Poha (ένα πιάτο που φτιάχνεται με πατάτα) είναι δημοφιλή στα πρωινά της Maharashtrian. Τα πρωινά είναι συνήθως χορτοφαγικά.

Συνήθως ο καφές φίλτρου καταναλώνεται στον Νότο, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χωρίς ένα φλιτζάνι δυνατό μασάλα τσάι, αρωματισμένο με γαρίφαλο, κάρδαμο, κανέλα και τζίντζερ, ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα για κάθε ώρα στην Ινδία».

Ιταλία

«Στους Ιταλούς αρέσουν τα γλυκά», μας εξήγησε η Chiara Piotto. «Το γάλα και τα μπισκότα είναι τα βασικά συστατικά ενός τυπικού πρωινού. Οι ενήλικες προσθέτουν και καφέ στην εξίσωση. Μερικοί προτιμούν έναν σκέτο εσπρέσο, ενώ άλλοι βάζουν και λίγο γάλα. Όταν τρώμε το πρωινό μας έξω, συνήθως πίνουμε καπουτσίνο γιατί είναι πιο δύσκολο να τον ετοιμάσεις στο σπίτι.

Δεν είναι όλα τα μπισκότα το ίδιο. Το να διαλέξεις το σωστό μπισκότο είναι σοβαρό ζήτημα. Με ή χωρίς κομματάκια σοκολάτας, με τρύπα στην μέση ή χωρίς, με χαμηλά λιπαρά ή ολικής άλεσης; Τα σούπερ μάρκετ τα πουλάνε σε οικογενειακές συσκευασίες επειδή τελειώνουν γρήγορα. Μερικοί Ιταλοί τρώνε ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, ενώ κάποιοι προτιμούν να απλώνουν νουτέλα πάνω στο ψωμί τους. Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι που προτιμούν να τρώνε ελαφριά και να τρώνε υγιεινά φαγητά, όπως δημητριακά, φρούτα, μούσλι ή γιαούρτι. Δεν είναι, όμως, το συνηθισμένο. Ϊσως, νιώθουν τύψεις επειδή έχουν φάει πολλή νουτέλα».

Ιαπωνία

Για τα πρωινά της Ιαπωνίας μας απάντησε ο Kosuke Takahashi «Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το τυπικό ιαπωνικό πρωινό γιατί διαφέρει σε κάθε γενιά. Επίσης, διαφέρει ανάλογα τον χώρο και την περίσταση. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τρώνε παραδοσιακό ιαπωνικό πρωινό το οποίο αποτελείται από λευκό ρύζι, σούπα miso, βραστό ψάρι, λαχανικά τουρσί και φύκια. Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό γεύμα με λίγες θερμίδες».

Last day lunch in Osaka 🎎👋 #osaka#osakarestaurant#japan#fish#tempura#misosoup#dotonbori

A photo posted by Nhan (@nhaaaaan) on

Εάν μείνετε ποτέ καλεσμένοι σε ένα ιαπωνικό σπίτι ή ξενοδοχείο, αυτό είναι το γεύμα που θα σας σερβίρουν. Οι άνθρωποι μέση ηλικίας τρώνε ένα πιο δυτικό πρωινό, όπως ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, αβγά τηγανιτά, φρέσκα φρούτα, καφέ, τσάι και πορτοκαλάδα. Αντί για ψωμί, μερικοί τρώνε κρουασάν, το οποίο είναι αρκετά ακριβό στην Ιαπωνία.

Κορέα

«Οι οικογένειες στην Κορέα ακολουθούν τα παραδοσιακά γεύματα, όπως είναι ένα μπολ ρύζι, σούπα και 2 με 6 ακόμα συνοδευτικά πιάτα. Πολλά από αυτά είναι ό,τι έμεινε από την προηγούμενη μέρα. Το ίδιο τρώνε και για μεσημεριανό ή βραδινό, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Τα συνοδευτικά πιάτα του πρωινού έχουν περισσότερο λαχανικά και ψάρι , παρά κρέας» υποστηρίζει η Sujean Park .

«Στην φωτογραφία βλέπουμε παραδοσιακό Kimchi, γαρνιρισμένο με ψάρι.Βέβαια, οι νέοι ή όσοι μένουν μόνοι τους δεν τρώνε πρωινό ή επιλέγουν ένα πιο δυτικό πρωινό που περιλαμβάνει ψωμί, δημητριακά και χυμό ή γάλα».

Μαρόκο

Η Ηanan Al Yosoufi ανέλαβε να μας εξηγήσει τι τρώνε στο Μαρόκο. Αρκέστηκε σε μια φωτογραφία και μια λεζάντα- κι αυτό μας έφτασε και μας περίσεψε: Τσάι μέντας με μαροκινές κρέπες «Harsha», «Msemen» and «Baghrir».

Ισπανία

Από την Ισπανία μας μίλησε η Margarita Lazaro «Υπάρχουν διαφορετικά πρωινά στην Ισπανία, αλλά το πιο κοινό είναι ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα και ψωμί. Αν και κάποιοι αλείφουν βούτυρο στο ψωμί, το παραδοσιακό ισπανικό είναι ψωμί στο οποίο αλείφουν ντομάτα και ελαιόλαδο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Μερικές φορές συνοδεύουν το ψωμί αυτό με ζαμπόν.Σε μερικές περιπτώσεις, αντικαθιστούν το ψωμί με μπισκότα, δημητριακά ή cupcake. Οι εναλλακτικές αυτές είναι κοινές στα παιδιά, που πίνουν συνήθως σοκολατούχο γάλα.

Άλλα παραδοσιακά πρωινά που μπορείτε να φάτε έξω αντικαθιστούν το ψωμί με ένα γλύκισμα που λέγεται churros ή porras, που είναι ζύμη τηγανισμένη».

Μεγάλη Βρετανία

Για τη Βρετανία μας μίλησε η Brogan Driscoll «Τον χειμώνα στην Βρετανία τρώμε ζεστό πρωινό για να καταπολεμήσουμε το κρύο, όπως βρώμη (porridge) με ζεστό γάλα. Είναι φτηνό και χορταστικό και μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις από πάνω. Αγαπημένο πρωινό είναι, επίσης, τα δημητριακά ή το ψωμί. Το αβοκάντο πάνω σε ψωμί σίκαλης έχει αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλές, αφού η διατροφή clean eating κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Οι περισσότεροι Βρετανοί συνοδεύουν το πρωινό με ένα φλιτζάνι τσάι, αλλά όλο και περισσότεροι προτιμούν τον καφέ για να ξυπνήσουν.Τα Σαββατοκύριακα το πρωινό περιλαμβάνει αβγά στραπατσάδα με ψωμί, ένα σάντουιτς με μπέικον ή (ειδικά μετά από ξενύχτι) ένα τυπικό αγγλικό πρωινό με λουκάνικο, μπέικον, φασόλια, αβγά, μανιτάρια, ντομάτα και ψωμί».

ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλες, οπότε ας επικεντρωθούμε στη Νέα Υόρκη», μας είπε η Zoe Triska «Εδώ, αυτή τη στιγμή είναι της μόδας το ψωμί με αβοκάντο. Όλοι τρώνε ψωμί με αβοκάντο και συμπεριλαμβάνεται πάντα στο πρωινό ή το brunch του Σαββατοκύριακου. Το αβοκάντο είναι λιωμένο με ένα πιρούνι, έχει λίγο ελαιόλαδο και νιφάδες τσίλι. Μπορείς να βάλεις και ένα αβγό από πάνω αν θέλεις. Επίσης, πίνουμε πάντα καφέ με το πρωινό μας».