ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2016 05:20 EET | Updated 30/01/2016 09:02 EET

«Κόντρα» περί φερόμενης συνεργασίας του Μαξίμου με γερμανική εταιρεία συμβούλων

Sooc

Συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία συμβούλων GoetzPartners, η οποία παρείχε τεχνογνωσία για το ΔΝΤ, είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

Όπως σημειώνεται, προτάθηκε η αξιοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ως οχήματος για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος γι ανατολικογερμανικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων που έμεινε στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να δηλώνει στον ΣΚΑΙ ότι «επειδή το γράφουν δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια». Παράλληλα, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «δημιουργείται θέμα αν την περίοδο που ο κος Τσίπρας μας κατηγορούσε ως Γερμανοτσολιάδες πλήρωνε με χρήματα του ελληνικού λαού γερμανούς συμβούλους».

Η GoetzPartners, με έδρα στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 1991, και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στη Γερμανία, λειτουργώντας σε 9 χώρες με 12 γραφεία. Αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων για όλα τα ζητήματα- κλειδιά επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικεύεται στους τομείς της Ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Υγείας, της βιομηχανίας και του αυτοκινήτου, της λιανικής πώλησης κ.α.

Αντίδραση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

«Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με την γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η εν λόγω εταιρεία πράγματι “χτύπησε” την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η “αξιοπιστία” των υποτιθέμενων επαφών της, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου.