Μήνυμα Φλαμπουράρη: Διαφωνία σημαίνει και παράδοση της έδρας

Σενάρια πρόωρων εκλογών: Μήνυμα Φλαμπουράρη: Διαφωνία σημαίνει και παράδοση της έδρας
Sooc

Με τη διαπραγμάτευση να αρχίζει εκ νέου τη Δευτέρα, την πρώτη αξιολόγηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και την κοινωνία να βρίσκεται σε ετοιμότητα περαιτέρω κινητοποιήσεων λόγω της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν νέα προσφυγή στις κάλπες με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, να στέλνει μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε συνέντευξή του στη Real «Η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση» το Σάββατο χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την επιλογή της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, πριν κατατεθεί και υλοποιηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», δεν θεωρεί ότι η πολιτική σταθερότητα κινδυνεύει, καθώς όπως αναφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι «σταθερή και βιώσιμη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει η Real φέρεται να έχει πει, μεταξύ άλλων, και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή. «Αν απαιτηθεί τέτοια εξέλιξη, η ευθύνη θα ανήκει στα ενδιάμεσα κόμματα, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν», αναφέρει η εφημερίδα ότι πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Φλαμπουράρης στη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί μια ακόμα ανατροπή: «τη λογική σύγκλισης πολιτικών δυνάμεων» αφού όπως εξηγεί ο υπουργός Επικρατείας «μας ενδιαφέρουν οι πραγματικές συμμαχίες στη βάση της πολιτικής κατεύθυνσης και των πολιτικών αποφάσεων και όχι σε συμμαχίες στη βάση της συναλλαγής κορυφών ή κοινοβουλευτικών αριθμών. Και συνεχίζει: Η θέση μου για τους εν δυνάμει συμμάχους της κυβέρνησής μας δεν αφορά μόνο τον κ. Λεβέντη και το κόμμα του, αλλά όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να κάνουν την εξής επιλογή: να στηρίξουν τον αγώνα της κυβέρνησης. Ωστόσο, υπογραμμίζει απαντώντας σε ερώτηση περί διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας: Αν με τον όρο διεύρυνση επιχειρείτε να στηρίξετε σενάρια οικουμενικών κλπ δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι για εμάς οι κυβερνητικοί θώκοι δεν είναι ο σκοπός, αλλά μέσο για να βοηθήσουμε τη χώρα.

Ο κ. Βούτσης από την πλευρά του χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία «συνεκτική», ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες με τις οποίες κατατίθενται και ψηφίζονται νομοσχέδια στη Βουλή είναι «παθογένειες» που «αδυνατίζουν τη νομοθετική λειτουργία». Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, ο κ. Βούτσης παραδέχεται ότι υπάρχει πεδίο για «επιμέρους συμπτώσεις» σε προγραμματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Δεν υπάρχει, όμως πεδίο για επανασύσταση ενός ιδιαίτερου πόλου της Κεντροαριστεράς, γιατί το βάρος -από τη σύμπλευση σε ευρωπαϊκή κλίμακα και από την ταύτιση σε ελληνική κλίμακα- των κομμάτων που την εξέφραζαν στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο», προσθέτει, χωρίς να αποκλείει συνεργασία με σοσιαλδημοκρατικούς σχηματισμούς ευρωπαϊκών χωρών.

Δημοφιλή