ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/01/2016 13:33 EET | Updated 30/01/2016 13:34 EET

Γεννηματά προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Χρειάζονται δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις για το προσφυγικό

Eurokinissi

«Λύσεις δίκαιες, αποτελεσματικές και συμβατές με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας» ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Κατόπιν αιτήματος της ίδιας, η κ. Γεννηματά αναμένεται μάλιστα να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα σε συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης 2 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιστολή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει πρόκληση για την ευρωπαϊκή ενότητα, αλληλεγγύη και ευθύνη το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι παρά τις προβλέψεις οι προσφυγικές ροές παραμένουν έντονες στο Αιγαίο. «…περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές των ελληνικών νησιών μόνο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του 2016. Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, είναι δυστυχώς μια καθημερινή ρουτίνα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής».

Στη συνέχεια, αφού επισημαίνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, κατηγορεί κάποιους από τους εταίρους μας ότι δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, «όσον αφορά στην ισότιμη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της κρίσης, η οποία είναι πριν και πάνω απ' όλα μια κρίση ανθρωπιστική».

Αναφέρει ακόμα ότι «η συνεχιζόμενη συζήτηση για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τον χώρο Σένγκεν, περισσότερο περιπλέκει παρά επιλύει τα προβλήματα» καθώς «οι νεοφερμένοι, μετανάστες ή πρόσφυγες, δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της Σένγκεν, προκειμένου να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία και τρένα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Χρησιμοποιούν το λεγόμενο «Βαλκανικό διάδρομο», ο οποίος δεν είναι ένας διάδρομος εντός Σένγκεν. Έτσι, μια ενδεχόμενη αναστολή της Σένγκεν για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με «τιμωρία» και δεν θα συνέβαλε δεόντως στην επίλυση του προβλήματος. Για να μην αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από την Ελλάδα. Θα υπονομεύσει ουσιαστικά τα ίδια τα θεμέλια της Ένωσής μας».

Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή της ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές:

- Να επισπεύσουμε και να βελτιώσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

- Να αξιοποιήσουμε πλήρως τα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρώτη υποδοχή, την οικογενειακή επανένωση και τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή ή την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.

- Να προχωρήσουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hotspots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης

- Να θεσπίσουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλές ταξίδι στους πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, την πρόταση που υπέβαλα στη Μάλτα, στην προσυνεδριακή συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών, σχετικά με την διάσωση των παιδιών προσφύγων μέσω μιας επιχείρησης υπό την κωδική ονομασία «Κιβωτός».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)