Ραντεβού στις 17:00 έχουν τη Δευτέρα κυβέρνηση και δανειστές για τον α' γύρο διαπραγματεύσεων - Τα αγκάθια και τα μηνύματα των δύο πλευρών

Ραντεβού στις 17:00 έχουν τη Δευτέρα κυβέρνηση και δανειστές για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων
Sooc

Αρχίζει επισήμως αύριο, Δευτέρα, η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Το πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών ορίστηκε για τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει μία εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, οι δανειστές δεν θα παραμείνουν παρά μόνο λίγες ημέρες στην Ελλάδα και θα αναχωρήσουν προς το τέλος της εβδομάδας από την Αθήνα χωρίς η ημερομηνία επιστροφής τους να έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν μεταξύ τους συναντήσεις εντός του Σαββατοκύριακου προκειμένου να βρουν κοινό τόπο στα ζητήματα που τους χωρίζουν. Τα ενισχυμένα τεχνικά κλιμάκια τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες είχαν ως αποστολή τον έλεγχο του σχεδίου της κυβέρνησης ώστε να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα φέρει. Με την επιστροφή των επικεφαλής εγκαινιάζεται η αξιολόγηση επί των συγκεκριμένων αυτών στοιχείων.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει έμφαση στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά απαιτώντας την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την εισαγωγή του θεσμού της ανταπεργίας. Όπως είχε αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ηΤhe Huffington Post Greece προ ημερών το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών στις συντάξεις ύψους 15% κατά μέσο όρο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του στη The World Post τόνισε ότι «Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια εξαιρετικά φιλόδοξη πρόταση διαρθρωτικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που αναδιανέμει τα βάρη από τα χαμηλά στα υψηλότερα στρώματα και διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα» και πρόσθεσε με νόημα ότι «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί να αποδεχθεί μια τολμηρή και δύσκολη μεταρρύθμιση (...) Τώρα είναι και η σειρά των θεσμών να αποδείξουν ότι έχουν τον ίδιο στόχο και την ίδια επιθυμία».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στα δημοσιονομικά και τους στόχους που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν πειστούν ενδέχεται η συζήτηση να επεκταθεί και στη λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε τα έσοδα από τη φορολογία να μπορέσουν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Από το τραπέζι δεν θα φύγουν τα «κόκκινα» δάνεια αφού η Αθήνα θα πρέπει μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου να έχει νομοθετήσει σχετικά με τους όρους πώλησής τους από τις τράπεζες. Όπως έχει ήδη αναφέρει η HuffPost Greece σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η δυνατότητα πώλησης όλων ανεξαρτήτως των δανείων, με μόνη εξαίρεση όσων θα έχουν ενταχθεί στο «Νόμο Κατσέλη».

Σε ό,τι αφορά στο φινάλε του πρώτου γύρου της αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το συνέδριο του Economist, εκτιμά ότι αναμένεται στα τέλη Μαρτίου ή/και αρχές Απριλίου παραδεχόμενος «ότι ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να γίνουν».

Δημοφιλή